Online broker maakt gratis beleggen mogelijk – maar is dit ook wenselijk?

0

De nieuwe fintech startup Tradealot lijkt voor een ware revolutie te zorgen op de Nederlandse beleggersmarkt. De online broker maakt het mogelijk om voortaan gratis te handelen in Nederlandse, Europese en Amerikaanse aandelen. Inmiddels hebben zich al 25.000 beleggers aangemeld bij het bedrijf.

Beleggen zonder extra kosten

Tradealot timmert al enkele jaren aan de weg. Het bedrijf startte twee jaar geleden met het doel om de goedkoopste online broker van Nederland te worden. Hiervoor kon de startup rekenen op de steun van ongeveer honderd privé-investeerders. Daarnaast is Tradealot een samenwerking aangegaan met de JFD Group waardoor de kosten voor de handel in de belangrijkste aandelen tot nul worden teruggebracht.

“Dat beleggers geheel gratis zelfstandig kunnen beleggen is nog nooit eerder gebeurd in Nederland.”—oprichter Paul Lemain van Tradealot

Als agent van de JFD Group heeft Tradealot het alleenrecht gekregen om zijn platform in de hele Benelux uit te rollen. Via dit platform kunnen zelfstandige beleggers gratis handelen in aandelen AEX, Midcap en op aandelenbeurzen over de hele wereld.

Een kritische noot

Toch zijn de ontwikkelingen rondom dergelijke nieuwe platforms volgens beleggingsexperts niet alleen maar positief. Beleggen zonder extra kosten maakt het dan wel extra aantrekkelijk om als leek in te stappen, maar men moet zich goed realiseren dat zelfstandig beleggen ook echt zelfstandig is – zonder hulp van professionals dus. Voor iemand met geen of weinig ervaring in de beleggerswereld kan dit lastig zijn.

Het goede nieuws is, dat een beginner niet meteen in het diepe hoeft te springen. Als een platform als Tradealot nog te hoog gegrepen is, maar men toch wil beleggen, kan er ook voor gekozen worden om het geld te laten beleggen. Voorbeelden van partijen die dit aanbieden zijn NN beheerd beleggen, Binck Forward, Aegon beheerd beleggen en Knab Beleggen.

Zelfstandig beleggen voor de gevorderde belegger

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlandse huishoudens beleggen. Door als beginner een specialist in te schakelen, kan er veilig worden meegekeken met de manier waarop wordt belegd. Dit brengt minder risico’s met zich mee dan bij zelfstandig beleggen het geval zou zijn. Bovendien is het leerzaam. Zodat men eventueel later de overstap kan maken naar zelfstandig beleggen. Wie er wel klaar voor is, kan zonder extra kosten te maken terecht bij Tradealot.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar

Laura Alblas is freelance tekstschrijver en schrijft graag over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dankzij haar achtergrond als informatiespecialist weet ze alle relevante informatie boven water te krijgen.