Ongunstige tijd om woning te kopen

0

De Eigen Huis Marktindicator is in de eerste maand van 2019 uitgekomen op een waarde van 101, dezelfde waarde als in december werd genoteerd. Hoewel dit net boven de neutraalwaarde van 100 is, geeft bijna de helft van de respondenten aan het een ongunstig moment te vinden om een huis te kopen.

Belangrijkste argumenten hiervoor blijven het feit dat koopwoningen slecht betaalbaar zijn en dat de keuze in koopwoningen beperkt is. De respondenten verwachten ook niet dat deze situatie in 2019 zal verbeteren. Van hen denkt 49% dat de situatie op de kopersmarkt verder zal verslechteren en 77% denkt dat de koopprijzen van de woningen dit jaar blijven stijgen.

Slechts 16 % van de ondervraagde Nederlanders vindt het op dit moment een gunstig moment om een woning te kopen.

Vertrouwen neemt af

Hoewel in vergelijking met december sprake is van een stabilisatie, lag die laatste stand wel vier punten onder het niveau van het derde kwartaal in 2018 (105). Na de stijging in de tweede helft van 2015 en de eerste helft van 2016, was er sinds het laatste kwartaal van 2016 sprake van een – over het algemeen – dalende trend in het vertrouwen onder de woonconsumenten. Het sterk oplopend aantal transacties en de stijgende koopprijzen hebben vanaf begin 2013 het vertrouwen in de koopwoningmarkt fors doen toenemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.