‘Oneerlijke biedingspraktijken strafbaar stellen’

2

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer (foto) stelt dat de oneerlijke biedingspraktijken op woningen strafbaar gesteld moeten worden. Nijboer doet de uitspraken in de uitzending van Radar waarin wanpraktijken op de woningmarkt aan de kaak worden gesteld.

Radar ging undercover bij elf makelaars en ontdekte dat veel makelaars elkaar huizen toespelen, onderling onderhandelen over biedingen en een woning bewust onder de taxatiewaarde in de markt zetten zodat er veel belangstelling is en consumenten tegen elkaar opbieden. Hierdoor slepen zij er een maximale bonus uit naast de courtage die ze al vragen. “De Tweede Kamer moet ingrijpen”, stelt Henk Nijboer.

Uit de school klappen

In de uitzending klappen verschillende makelaars uit de school over hun werkwijzen. Nijboer reageert geshockeerd op de beelden: “Makelaars zorgen niet voor een eerlijk biedingsproces, terwijl je daar als koper en verkoper wel vanuit moet gaan. De verkoper wordt bedonderd met een te lage vraagprijs en de koper wordt overboden, doordat anderen ook geïnformeerd worden.”

Beroep-ontzegging

Het Kamerlid pleit voor beroep-ontzegging voor makelaars die zich niet aan de formele biedingsprocessen houden en voor meer transparantie in wat makelaars verdienen: “Het kan niet zijn dat makelaars een woning te laag in de markt zetten en er zelf met de buit vandoor gaan.”

‘Schokkende situatie’

In een schriftelijke reactie laat demissionair minister Ollongren weten eveneens geschokt te zijn na het zien van de beelden: “De door Radar geschetste situaties zijn schokkend en benadrukken de ernst van de situatie op dit moment. Ook vanuit de Vereniging Eigen Huis heb ik de afgelopen tijd dergelijke signalen ontvangen en dit was voor mij aanleiding om niet langer te wachten op initiatief van de sector, maar het voortouw te nemen in het zetten van concrete vervolgstappen. Ik ben daarom momenteel al in gesprek met de brancheorganisaties en andere betrokken partijen om concrete afspraken te maken over een eerlijk, transparant en handhaafbaar koopproces.”

Reactie NVM

Lana Gerssen, makelaar en verbonden aan het algemeen bestuur van de NVM, reageerde in de studio op de verborgen camerabeelden. Zij vindt het niet correct dat aankoopmakelaars elkaar informatie over de prijs van een huis toespelen in het biedingsproces. “Iedereen die zich op de huizenmarkt begeeft en op het punt staat een van de belangrijkste beslissingen van hun leven te maken, moet een gelijke kans krijgen. Als het gaat om een gesloten inschrijving (wat vaak het geval is), waarbij iedereen op een gegeven moment een uiterste bod moet neerleggen, is het niet juist als makelaars op dat laatste moment elkaar informatie toespelen.”

Strafbaar

Ook reageerde Gerssen op de woorden van Kamerlid Henk Nijboer, die stelde dat de oneerlijke biedingspraktijken op woningen strafbaar gesteld moeten worden: “Ik vind zeker ook dat we daar iets aan moeten doen. Makelaars zijn niet verantwoordelijk voor de oververhitte woningmarkt, maar dat neemt niet weg dat ze de regels moeten volgen en transparant moeten zijn over hoe ze die regels uitvoeren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.