‘Onduidelijkheid bij NHG over MCD’

0

“De invoering van de Europese hypotheekrichtlijn, de MCD, is uitgesteld. Toch werken per 21 maart al 8 geldverstrekkers op de nieuwe methode. Bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn ze hier echter nog niet klaar voor. Onduidelijkheid kan consumenten op kosten jagen en mogelijk gaat de koop niet door”, zegt Thijs Berndsen, hypotheekspecialist bij adviesorganisatie NBG.

Berndsen: “De nieuwe Europese hypotheekrichtlijn zou op 21 maart van kracht moeten zijn. Begin maart gaf minister Dijsselbloem echter aan dat deze deadline niet gehaald wordt. De Mortgage Credit Directive (MCD) wordt in de zomer van 2016 pas van kracht. Met deze nieuwe richtlijn verandert onder andere de manier waarop hypotheekoffertes worden aangeboden.”

Renteaanbod

De klant ontvangt straks een renteaanbod. “Dit is een niet-bindende offerte waarvoor alle voorbehouden, zoals inkomensbescheiden en taxatierapport, moeten worden aangeleverd. Pas wanneer deze voorbehouden zijn goedgekeurd, ontvangt de klant de bindende offerte. Normaliter duurt deze periode 6 tot 8 weken. Op dit moment is het toetsmoment voor een NHG-hypotheek de bindende offerte. De vraag is of met de nieuwe richtlijn het renteaanbod leidend wordt, immers de geldverstrekker heeft alle voorbehouden al in het aanbod opgenomen en ontvangen. Uit navraag bij de NHG blijkt dat zij hier nog geen standpunt over hebben ingenomen”, meent Berndsen.

“Deze onduidelijkheid kan nadelige gevolgen hebben, onder andere bij de verlaging van de NHG-grens. Per 1 juli 2016 gaat de maximale kostengrens voor NHG van 231.132 naar 212.264 euro. Is er op dat moment geen bindende offerte dan komt de hypotheek mogelijk niet in aanmerking voor NHG, bijvoorbeeld bij een aankoopsom van 220.000 euro.”

Erg nadelig

De gevolgen hiervan kunnen volgens Berndsen erg nadelig uitpakken voor de klant. “De hypotheekrente kan hierdoor tot wel 1% hoger uitvallen. Naast de hogere hypotheekrente kan wellicht minder geleend worden. Naast de teleurstelling dat de koop mogelijk niet doorgaat kan de klant een boete (10% van de aankoopsom van de woning) verwachten. Het financieringsbehoud is dan vaak verstreken. Het is dus zaak dat de NHG hier snel een standpunt over inneemt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.