‘Onderzoek uitbesteding rechtsbijstandsverzekeraars’

0

Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars heeft in de Radar-uitzending van 4 maart rechtsbijstandsverzekeraars opgeroepen om onderzoek te doen naar hun uitbestedingsrelaties.

In de Radar-uitzending kwamen netwerkkantoren aan de orde die namens een aantal verzekeraars rechtsbijstandsdossiers uitbesteedde aan zzp’ers tegen zeer lage tarieven. In de studio liet Weurding weten geschrokken te zijn van dit voorbeeld en benadrukt hij dat dit geen representatief beeld is van de sector. “De vergoeding moet van een dusdanig niveau zijn om goede rechtshulp te kunnen verlenen. Daarnaast moet de consument altijd op de hoogte gesteld worden als zijn zaak wordt uitbesteed. De rechtsbijstandsverzekeraar blijft altijd eindverantwoordelijk voor de rechtshulp aan de klant.”

Uitbesteding

Het kan voorkomen dat een zaak door een rechtsbijstandsverzekeraar wordt uitbesteed, omdat er specifieke expertise nodig is of door een grote piek van zaken op een bepaald rechtsgebied. Weurding: “Verzekeraars werken hiervoor vaak samen met netwerkkantoren waarmee vaste tarieven zijn afgesproken. Het netwerkkantoor dient te voldoen aan dezelfde kwaliteitsstandaarden van de rechtsbijstandsverzekeraar en de klant moet over de uitbesteding geïnformeerd worden.”

Waarborgen

Verder liet Weurding tijdens de uitzending weten in gesprek te gaan met rechtsbijstandsverzekeraars om het uitbestedingsbeleid te beoordelen. “Uit onderzoeken van de Consumentenbond en toezichthouder AFM blijkt dat rechtsbijstandsverzekeraars een goede waardering krijgen voor hun werk. Er moet goed gekeken worden naar het uitbestedingsbeleid, zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.