Onderzoek naar sentiment over topbeloningen

0

FNV Finance is deze week gestart met een breed onderzoek over de topbeloningen in de financiële sector. In het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, peilt de vakbond hoe het Nederlandse publiek én medewerkers uit de financiële sector aankijken tegen de topbeloningen in de financiële sector.

De extreme loonsverhogingen in de top van de organisaties bij banken en verzekeraars zijn de aanleiding van het onderzoek, volgens Gerard van Hees, bestuurder van FNV Finance: “Afgelopen jaar verhoogde de NN Group het loon van twee topmensen met 15 tot 25% en ASR deed dat begin dit jaar met 40 tot bijna 70%. Flinke onrust ontstond begin maart toen duidelijk werd dat ING van plan was het loon van topman Ralph Hamers te verhogen met meer dan een miljoen euro naar 3 miljoen euro per jaar. Krap twee weken later berichtte NIBC hun topman een bonus uit te keren van 180% bij de beursgang van de verzekeraar.”

Niet uit te leggen

“Zelfs nu de economie floreert, hebben we afgelopen periode met banken en verzekeraars zware onderhandelingen moeten voeren om te komen tot zo’n 2% loonsverhoging voor de medewerkers”, aldus Van Hees. “Dat vervolgens de top zichzelf zulke exorbitante loonsverhogingen geeft, is aan medewerkers niet uit te leggen. Maar ook niet aan de Nederlandse belastingbetaler, want die heeft mede geholpen ING uit de crisis te trekken.”

Aan banden leggen

FNV Finance wil snel afspraken maken over het aan banden leggen van topbeloningen met banken en verzekeraars en spreekt vanmiddag ook in de Tweede Kamer over dit onderwerp.

Van Hees: “Iedereen in Nederland; van student tot gepensioneerde, werkzaam in de financiële sector of daarbuiten, kan meedoen aan het onderzoek. Deelnemen kan tot en met maandag 2 april 2018. De resultaten van het onderzoek worden medio april gepubliceerd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.