Onderzoek kredietverlening scheepvaart

0

De Europese Centrale Bank (ECB) is in samenwerking met DNB een onderzoek gestart naar de kredietverlening aan de scheepvaart door Nederlandse banken. Dit onderzoek richt zich op leningen met (dreigende) betalingsproblemen. De scheepvaartindustrie verkeert al sinds 2008 in zwaar weer.

Het onderzoek naar Nederlandse kredietverstrekkers maakt deel uit van een internationaal thematisch onderzoek van de ECB naar de kredietverlening aan de scheepvaart door banken in meerdere landen. Onder andere het beheer en de tijdige identificatie van problematische leningen, de eventuele liquidatie en de vaststelling van voorzieningen voor kredietverliezen worden onder de loep genomen. Waar nodig worden speciale teams van Europese inspecteurs van verschillende nationale toezichthoudende autoriteiten ingezet. Die inzet wordt gecoördineerd door de ECB.

Cyclische industrie

Het zeevervoer is volgens de ECB gedurende zijn lange geschiedenis altijd al een cyclische industrie geweest. “De unieke kenmerken (bijv. Volatiliteit van de vraag, vertraging tussen het bestellen van schepen en levering), gecombineerd met het wereldwijde karakter van het bedrijf, dragen bij aan het onzekere karakter van de sector en brengen dus uitdagingen met zich mee voor scheepvaartondernemingen en hun banken. Deze uitdagingen worden heel duidelijk als we kijken naar de tweedehandsprijzen voor vijf jaar oude schepen in vergelijking met hun piekprijzen vlak voor de grote daling in 2008”, aldus de ECB.

Sommige scheepvaartfinanciers hebben al maatregelen moeten nemen in de vorm van belangrijke extra voorzieningen voor kredietverliezen en grote hoeveelheden niet-renderende leningen (NPL’s).

Europa is grote financier

Het zeevervoer is verantwoordelijk voor het vervoer van 90% van de wereldhandel, 90% van de buitenlandse handel van de EU en 40% van de handel binnen de EU. Marktschattingen stellen de bancaire kredietverlening aan de scheepvaartsector op ongeveer 400 miljard USD, waarvan volgens de ECB een aanzienlijk deel nog steeds afkomstig is van Europese banken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.