Ondernemersvertrouwen verbetert licht in tweede kwartaal

0

De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) brengt de stemming van ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven in beeld. Het CBS meldt op basis hiervan dat het ondernemersvertrouwen in het tweede kwartaal van 2019 iets hoger is dan een kwartaal eerder.

De verbetering komt na twee kwartalen van afname. Het tekort aan arbeidskrachten vormt voor een deel van de ondernemers echter nog steeds een belemmering bij de uitoefening van hun bedrijfsactiviteiten. De stemmingsindicator van ondernemend Nederland nam met 1,4 punt toe tot 12,0 aan het begin van het tweede kwartaal van 2019. Daarmee ligt het vertrouwen ruim boven het gemiddelde sinds de start van de meting in 2008. Het niveau is echter lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen de indicator zich op een historisch hoog niveau bevond.

CBS

Al bijna 3 jaar meeste vertrouwen in de bouwsector

In de meeste bedrijfstakken waar de vertrouwensindicator hoger is dan het gemiddelde, neemt het vertrouwen af. In de bedrijftakken waarin de indicator lager is dan gemiddeld, neemt het vertrouwen in de meeste gevallen juist toe. Het vertrouwensniveau onder ondernemers in de bouw is in het tweede kwartaal met 27,8 minder hoog dan een kwartaal eerder. Desondanks is het vertrouwen in die bedrijfstak voor het elfde kwartaal op rij het grootst van alle bedrijfstakken.

Ook bij de ondernemers in de bedrijfstakken informatie en communicatie, groothandel en zakelijke dienstverlening is het vertrouwen bovengemiddeld. In de bedrijfstak vervoer en opslag verbeterde het vertrouwen fors. In het eerste kwartaal was de indicator nog licht negatief, terwijl deze in het tweede kwartaal opveerde tot 8,4. Ook in de detailhandel herstelde het vertrouwen van een terugval in het voorgaande kwartaal.

CBS

Kwart van de bedrijven heeft personeelstekort

Een kwart van de bedrijven wordt in het tweede kwartaal door een tekort aan arbeidskrachten belemmert bij de uitoefening van de bedrijfsactiviteiten. Sinds medio 2018 ligt het aandeel bedrijven dat hiermee te maken heeft onafgebroken rond de 25%. Ondanks het krappe aanbod van arbeidskrachten verwacht per saldo 10% van de ondernemers in het tweede kwartaal het personeelsbestand te kunnen uitbreiden. Een tekort aan arbeidskrachten wordt het meest genoemd door ondernemers in de zakelijke dienstverlening (34%). Binnen de zakelijke dienstverlening zijn echter grote verschillen in het ervaren personeelstekort. Zo ervaart meer dan de helft van de uitzendbureaus en van de beveiligingsbedrijven een tekort aan arbeidskrachten, terwijl slechts één op de 14 reisbureaus een tekort aan arbeidskrachten ondervindt. Ook in de bedrijfstakken informatie en communicatie, horeca, vervoer en opslag alsmede de bouw is het personeelstekort in het tweede kwartaal bovengemiddeld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar