Ondernemerschap bezorgt vrouwen voldoening én stress

0

Nederlandse vrouwelijke zelfstandigen zouden niets anders meer willen: bijna 70% vindt hun keuze voor het ondernemerschap de beste keuze ooit. Tegelijkertijd ervaart 72% werkdruk en stress. Ruim één op de tien heeft te maken (gehad) met een juridisch geschil.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 dat inkomensverzekeraar Movir en juridisch dienstverlener Das onder 790 vrouwelijke ondernemers liet uitvoeren. De resultaten worden, niet toevallig, vandaag (op internationale vrouwendag) gepubliceerd.

Vrouwelijke ondernemers vinden de flexibiliteit en het maken van impact het allerbelangrijkste om te kiezen voor het ondernemerschap. Pas op de zesde plaats komt het verdienen van (meer) geld. Ondanks de lange dagen (43% werkt 40 uur per week en 11% meer dan 50 uur) halen ze energie uit het ondernemerschap.

Ondanks het gebrek aan tijd, slagen de meeste vrouwelijke ondernemers er in om succesvol te zijn. Maar liefst 65% van de respondenten geeft haar zakelijk succes het rapportcijfer 8 of hoger. De definitie van zakelijk succes wordt in volgorde van belangrijkheid aangegeven met onafhankelijk zijn, vrijheid hebben, flexibel kunnen zijn, impact maken en waardevolle relaties aangaan.

Vrouwelijke ondernemers presteren op de top van hun kunnen door de combinatie van opvoeding en ondernemerschap. Ruim 40% van de ondernemers met thuiswonende kinderen geeft aan dat de opvoeding ervoor zorgt dat zakelijke doelen minder snel bereikt worden.

Slecht slapen door stress

Het ondernemerschap brengt ook zorgen met zich mee die zich niet alleen tijdens ‘kantooruren’ afspelen. Bijna de helft van de respondenten slaapt slecht tot zeer slecht. Niet gek aangezien maar liefst 72% werkdruk en stress ervaart. Ruim één op de tien heeft te maken (gehad) met een juridisch geschil.

Het ondernemerschap komt ook met werkzaamheden die energie kosten. Zo vindt bijna de helft van de ondervraagde ondernemers het juridische papierwerk vervelend. Silvia Onos, directeur Marketing & Innovatie bij DAS: “Het is belangrijk om zaken in de basis al juridisch goed op orde te hebben. Denk bijvoorbeeld aan algemene voorwaarden. Dat kan in de toekomst heel veel juridisch gedoe en papierwerk schelen. Het voorkomen van juridische problemen helpt om zorgeloos te ondernemen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.