Ondernemers komen uit de overlevingsfase

0

De focus van ondernemers verschuift van overleven naar groei. Het zijn vooral de MKB-ondernemers die positief gestemd zijn. Het vertrouwen van zzp’ers in het ondernemersklimaat ligt beduidend lager. Dit blijkt uit de ING OndernemersIndex.

Het zijn vooral de ontwikkelingen rondom de invoering en uitstel van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die het vertrouwen van zelfstandigen geen goed hebben gedaan. Het veroorzaakte een grote onzekerheid onder zowel opdrachtgevers als zzp’ers.

De ING OndernemersIndex is een graadmeter voor de financiële resultaten en verwachtingen in het midden- en kleinbedrijf (<250 werknemers). Middelgrote ondernemers (50 tot 250 werknemers) hebben het meeste vertrouwen (151 punten) in de economie. Bij kleinere ondernemers met personeel (tot 50 werknemers) is het vertrouwen met 124 punten ook hoog. Onder zzp’ers is dat vertrouwen met 112 punten dus beduidend lager.

Karaktereigenschappen succesvolle ondernemer

Volgens de ondervraagde ondernemers zijn twee karaktereigenschappen voor een ondernemer onontbeerlijk om succesvol te zijn. Dit zijn doorzettingsvermogen en betrouwbaarheid. Andere karaktereigenschappen die zorgen voor succes hangen samen met de omvang van een bedrijf. Zo zijn voor middelgrote ondernemers eigenschappen als leiderschap, doelgerichtheid en ambitieus belangrijk. Kleinere ondernemers en zzp’ers hechten daarentegen meer waarde aan enthousiasme, creativiteit en communicatieve vaardigheden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.