Ondernemers klantvriendelijk achterstand laten inlopen

0

Ondernemers die eind maart aan het begin van de coronacrisis van hun bank voor zes maanden uitstel van aflossingen hebben gekregen, moeten binnenkort weer gaan beginnen met aflossen. De banken geven nu aan dat zij deze ondernemers op een klantvriendelijke manier hun achterstand laten inlopen.

Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kan dat op twee manieren: het verlengen van de resterende looptijd, of door ondernemers tot aan het einde van de looptijd de mogelijkheid te geven het resterende bedrag in te lopen. “Banken zijn hierover individueel met alle betreffende klanten in contact”, zegt hij.

Miljarden

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben banken in Nederland in aanvulling op het steunpakket van de overheid inmiddels ruim 163.000 ondernemers financieel meer lucht gegeven. Uit cijfers van de NVB blijkt dat met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven in totaal inmiddels al 25,8 miljard euro is gemoeid (vier weken geleden nog 23,7 miljard).

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 34.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 22,8 miljard euro. Ruim 6.000 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie. Met de garantieregelingen (zoals de BMKB-C, de GO-C en de KKC) is circa 1,7 miljard euro gemoeid. 129.000 bedrijven hebben uitstel van betaling gekregen van hun bank. Met het uitstel is in totaal drie miljard euro gemoeid.

Er zullen bedrijven omvallen

De kredietverlening blijft ondanks de impact van de coronacrisis geleidelijk groeien. De totale hoeveelheid uitstaand krediet is tot nu toe nagenoeg op peil gebleven en vergelijkbaar met vorig jaar. Deze stabiele trend is voor een crisisperiode bijzonder, zegt NVB-voorzitter Buijink. “Tegelijk houden wij rekening met zwaar weer. Met de nieuwe maatregelen die het kabinet heeft getroffen tegen verdere verspreiding van het virus proberen we een tweede lockdown te voorkomen. Daar zijn wij met z’n allen verantwoordelijk voor.”

Daarbij merkt hij wel op dat de banken doen wat mogelijk is, maar uiteindelijk ook niet iedereen kunnen redden. “Bij kredietverlening blijft het uitgangspunt dat er perspectief is op terugkeer naar een gezonde situatie waarin een bedrijf in staat is de lening terug te betalen,” zegt Buijink.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.