Ondanks woningtekort piekt nieuwbouw

0

In tegenstelling tot het steeds krapper wordende aanbod van bestaande woningen, neemt het aanbod van nieuwbouwwoningen juist steeds verder toe. Hogere overbruggingskosten en het verslechterde sentiment zijn daar volgens ING Research de belangrijkste oorzaken van.

Het aantal nieuwbouwverkopen blijft achter bij het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop wordt gezet. In het eerste kwartaal van 2023 bereikte het aantal nieuwbouwverkopen zelfs het laagste niveau van de aflopen tien jaar. Dat is van tijdelijke aard want ING Research verwacht dat de verkoop van nieuwbouw dit jaar weer zal aantrekken, omdat de sterke loongroei de betaalbaarheid van nieuwbouw verbetert en de maximale leencapaciteit bij het aanvragen van hypotheken vergroot. Tegelijkertijd daalt het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen waardoor het aantal nieuwe nieuwbouwwoningen dat te koop wordt gezet dit jaar naar verwachting zal dalen.

Eind 2023 stonden er bijna 20.000 nieuwbouwwoningen te koop bij NVM makelaars. Dat is bijna twee keer zoveel als twee jaar terug. Toen stonden er ongeveer 10.000 nieuwbouwwoningen te koop. Het hoge aantal te koop staande nieuwbouwwoningen zorgt voor een nieuw meerjarig hoogtepunt. In de afgelopen vijf jaar stonden er niet eerder zo veel nieuwbouwwoningen te koop.

Hogere overbruggingskosten

De hogere overbruggingskosten die de onderzoekers als oorzaak aangeven, worden voornamelijk veroorzaakt door de hogere rente. Doordat de aangeboden hypotheekrentetarieven nu substantieel hoger liggen dan voor 2022, zijn de extra kosten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning flink toegenomen. Bij het aankopen van nieuwbouw krijgen kopers doorgaans te maken met ‘dubbele’ maandlasten, omdat ze naast de huur of maandlasten van de hypotheek op de oude woning en eventuele financiering van overwaarde, ook de hypotheek van de nieuwe woning moeten afbetalen.

Ook droegen de dalende prijzen van bestaande woningen bij aan wegzakkende nieuwbouwverkopen. ING Research: “Huizenbezitters zagen vanaf midden 2022 de waarde van hun woning dalen. Dat vergrootte de onzekerheid over de toekomstige verkoopprijs, die pas nabij de verhuizing naar de nieuwbouwwoning – vaak pas over anderhalf jaar – tot stand komt. Deze extra onzekerheid zorgde voor terughoudendheid bij doorstromers om tot de aankoop van nieuwbouw over te gaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.