Ondanks verbod kopen minderjarigen op afbetaling

0

Carola Schouten, de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, maakt zich grote zorgen over het aantal jongeren dat in de schulden komt. In 2023 kochten minderjarigen 600.000 keer iets op afbetaling (bron: AFM), ook al is dit verboden. “Een schuld is zo gemaakt, maar kan je lang achtervolgen.”

Volgens Schouten is het zeer zorgelijk dat deze jongeren ondanks het verbod toch toegang hebben tot kopen op afbetaling. “Kinderen kunnen de gevolgen van dit soort schulden niet overzien. Zij hebben hun hele toekomst nog voor zich en moeten daar onbezorgd aan kunnen beginnen. Een schuld is zo gemaakt, maar kan je lang achtervolgen”, aldus Schouten. De aanbieders hebben toegezegd dat zij bij alle gebruikers gaan controleren of de opgegeven geboortedatum correct is.

Europese wetgeving

Ook de Europese Unie wil strengere regels voor kopen op afbetaling. Aanbieders moeten controleren of hun klanten hun leningen wel kunnen betalen. Ze moeten zich ook houden aan de maximale kosten van krediet. En hun informatie en reclame moet voldoen aan regels. Schouten zegt dat het kabinet alles op alles zet om deze Europese regels snel om te zetten naar Nederlandse wetgeving.

Het kabinet heeft ook budget voor lessen over geld. Het afgelopen jaar hebben 27 mbo-opleidingen hier subsidie voor gekregen. In totaal gaat het om 8,4 miljoen euro. 23 opleidingen geven ook financiële begeleiding aan studenten met geldzorgen. Op dit moment worden de aanvragen van middelbare scholen behandeld. Voor hen is 18,7 miljoen euro beschikbaar. In 2025 kunnen basisscholen subsidie aanvragen voor lessen over geld.

Bestrijden van armoede

De minister stuurde deze week de voortgangsrapportage ‘Aanpak geldzorgen, armoede en schulden’ naar de Tweede Kamer. Zij beschrijft daarin de stand van zaken bij het bestrijden van armoede. Volgens de minister zijn er de afgelopen twee jaar ‘mooie resultaten’ behaald. Zo zijn er minder mensen met een inkomen onder de armoedegrens. Ook groeien er veel minder kinderen op in een gezin met een inkomen onder die grens. Tegelijkertijd moet er volgens de minister nog veel gebeuren om de doelstellingen te halen. Zeker als het gaat om problematische schulden. De grote zorgen over het aantal jongeren dat in de (problematische) schulden komt, is een van de onderwerpen in de voortgangsrapportage.

Meer mensen met schulden

Het aantal mensen dat door schulden in de problemen komt, neem toe. De afgelopen jaren was dat een lichte stijging. Van 7,7% in 2021 naar 8,8% van de Nederlanders in 2023. Tegelijkertijd vragen minder mensen om schuldhulp. Het kabinet neemt een aantal maatregelen om dat te veranderen.

Om te voorkomen dat zij echt in de problemen komen, wil het kabinet vooral mensen met beginnende schulden bereiken. Het kabinet wil dat doen op plekken waar mensen elkaar ontmoeten. Bijvoorbeeld bij huisartsen, op scholen en in kerken en moskeeën. Maar ook op de werkvloer, bij vrijwilligersorganisaties en bij het sociaal werk.

Kamerbrief over derde voortgangsrapportage aanpak geldzorgen, armoede en schulden

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.