Ondanks piekdagen minder inbraakclaims

0

Tijdens de donkere maanden en de zomervakantie ontvangen verzekeraars in verhouding relatief veel inbraakclaims. Ondanks deze piekperioden is het totale aantal claims naar aanleiding van een woninginbraak in 2018 met 5,7% afgenomen tot 63.722.

Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken, berekend door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars. December vormt de absolute piek in het aantal woninginbraken. De afgelopen vijf jaar noteerden verzekeraars jaarlijks gemiddeld 7.320 claims in de feestmaand. In de maand juni wordt met 4.889 inbraken het minst geclaimd. De meeste inbraken vinden plaats op vrijdag en zaterdag.

Zomervakantie

De afgelopen vijf jaar noteerden verzekeraars jaarlijks gemiddeld 5.392 claims in juli. Dat is 10% meer dan de 4.889 claims die verzekeraars gemiddeld ontvangen in juni. In augustus ligt het gemiddeld aantal inbraakclaims met 5.574 nog hoger. Het einde van de zomervakantie betekent ook een daling in het aantal claims met 9% in september.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) geeft vakantiegangers een aantal specifieke extra preventietips mee:

  • Pak niet in het volle zicht de caravan in voor je woning
  • Zorg dat de post weggehaald wordt
  • Vraag of de buren hun auto op jouw oprit zetten
  • Vraag of je buren de gordijnen af en toe open en dicht doen
  • Hang geen adreslabel aan je koffer

2018

Met maar liefs 449 inbraakclaims was 1 januari 2018 de dag waarop het meest werd ingebroken. Met 398 inbraakclaims staat 31 december 2018 op de tweede plaats en 1 december 2018 met 320 inbraakclaims is de nummer drie op de lijst. Op 26 juni 2018 vonden de minste inbraken plaats: 108 inbraakclaims

Uit bijna alle provincies ontvingen verzekeraars in 2018 minder inbraakclaims ten opzichte van 2017. Alleen in provincie Friesland is er sprake van een flinke stijging van 11,6%. De grootste daling vond plaats in Zeeland. Daar werden vorig jaar 11,6% minder inbraakclaims ingediend. De meeste inbraakclaims werden ingediend in Limburg en Noord-Brabant. Verzekeraars ontvingen uit deze provincies respectievelijk 114 en 103 inbraakclaims per 10.000 huishoudens.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.