Onbekendheid met nieuwe groene hypotheekregels

0

Sinds 1 januari 2024 beïnvloedt het energielabel het hypotheekbedrag dat je kunt lenen om je woning te verduurzamen. Maar huiseigenaren begrijpen de nieuwe regelgeving over het energiezuinig maken van woningen verkeerd, blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank, uitgevoerd door Norstat.

Hoe minder groen het energielabel van de eigen woning, hoe hoger het bedrag dat geleend kan worden voor een duurzame verbouwing. Driekwart van de respondenten met een eigen woning die verklaren op de hoogte te zijn, denken echter dat ze meer kunnen lenen voor verduurzamingsmaatregelen als hun woning een groen energielabel heeft.

“Het is goed dat er nieuwe mogelijkheden zijn om woningverduurzaming te financieren. Maar we zien dat er meer nodig is om huiseigenaren op weg te helpen naar een energiezuinig huis”, aldus Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken van Nationale-Nederlanden Bank.

Actie door kennis

Nadat de huiseigenaren de nieuwe hypotheekregels voor verduurzamen begrijpen, zegt een ruime meerderheid (64%) dat ze dit een positieve regeling vindt. Wat daarbij opvalt is dat bijna de helft van de huiseigenaren (47%) hun woning (verder) wil verduurzamen nu ze de regels kennen. Een kwart wil dat ook eerder doen dan ze oorspronkelijk van plan waren.

Gedeelde verantwoordelijkheid

NN Bank vroeg de huiseigenaren ook wie volgens hen verantwoordelijk is voor de verduurzaming van koopwoningen in Nederland. Over het algemeen zien ze hier een rol weggelegd voor zowel zichzelf als voor de overheid. Maar hoe minder groen het energielabel van de eigen woning, hoe meer men de overheid verantwoordelijk acht. Ook huiseigenaren met weinig spaargeld vinden dat de overheid de grootste rol moet spelen in het realiseren van duurzame woningen.

De verantwoordelijkheid wordt juist meer bij zichzelf gezocht naarmate de respondenten in een groter huis wonen en vermogender zijn. Sitske Mauritsz: “Het verduurzamen van de eigen woning is niet voor iedereen even gemakkelijk. Sommige huiseigenaren hebben niet de financiële middelen om te verduurzamen, terwijl anderen niet weten wat de mogelijkheden zijn om hun woning te verduurzamen. Om een duurzame woonomgeving te realiseren, is het belangrijk dat we huiseigenaren zoveel mogelijk op weg helpen. Dat is een gezamenlijke taak van alle partijen in de woningmarkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.