‘Onafhankelijke adviseurs verwachten derde minder hypotheekaanvragen’

0

Hypotheekadviseurs verwachten dat het aantal aanvragen de komende maanden met 31% afneemt. Dit blijkt uit de eerste editie van de Lente Enquête van Munt Hypotheken en FlexFront onder ruim 100 hypotheekadviseurs werkzaam bij kleine en middelgrote advieskantoren. 90% van de adviseurs gaat de focus verleggen naar bestaande klanten voor vervolgadvies.

Bijna over de hele linie is er consensus dat de markt voor nieuwe aanvragen afneemt. 70% van de adviseurs rekent op minder aanvragen de komende maanden. Hypotheekadviseurs werkzaam bij een klein kantoor verwachten dat de helft van de overgebleven hypotheekaanvragen in 2023 voor starters wordt gedaan en de andere helft voor doorstromers. Middelgrote kantoren verwachten juist dat driekwart van de aanvragen komt van doorstromers en een kwart van starters.

Verduurzamen

Bij bestaande klanten verwachten adviseurs respectievelijk dat verduurzaming/verbouwing en het verzilveren van overwaarde de redenen voor aanvraag gaan zijn. Michiel van der Linde (foto), commercieel directeur bij FlexFront: “De markt verandert. Voorwaarden van hypotheekproducten veranderen ook. Het is goed om het aanbod van geldverstrekkers met deze kennis tegen het licht te houden. Passen de producten die ik doorgaans adviseer het beste bij de veranderende wensen en eisen van de klant?”

Binnendienst

86% van de ondervraagde adviseurs gaat taken van de binnendienst zelf uitvoeren om kosten te besparen. 14% besteedt dit uit om zo de handen vrij te hebben voor focus op omzetgroei. Van der Linde: “Actief beheer, nieuwe aanwas en verdere digitalisering. Het zijn veel borden om op te schaken. Wat wij veel zien is dat kantoren die van hun klanten ambassadeurs kunnen maken ervoor zorgen dat de pijplijn gevuld blijft. Het stimuleren van mond-tot-mondreclame is een belangrijk aspect.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.