Omzet bepaalt vanaf 2020 AFM-rekening

0

De toegerekende kosten voor het doorlopend toezicht worden vanaf 2020 vastgesteld op basis van omzet in plaats van het aantal werkzame personen. Volgens minister Hoekstra van Financiën geeft omzet als nieuwe maatstaf een beter beeld van de activiteiten binnen de toezichtcategorie ‘adviseurs en bemiddelaars’.

Het voornemen maakt deel uit van het besluit tot wijziging van het eind april gepubliceerde Besluit bekostiging financieel toezicht (Bbft) 2019. In totaal worden voor vijf toezichtcategorieën de maatstaven aangepast. Het gaat om drie toezichtcategorieën die onder de AFM vallen en twee die onder DNB vallen. De toezichtcategorie ‘adviseurs en bemiddelaars’ staat onder toezicht van de AFM.

Omzet geeft een beter beeld

Een maatstaf is van belang voor de doorberekening van de toezichtkosten en moet representatief zijn voor de activiteiten in de betrokken toezichtcategorie. Op die manier kunnen de kosten op een evenredige wijze en naar draagkracht onder de verschillende personen in de toezichtcategorie verdeeld worden.

Voor de toezichtcategorie ‘adviseurs en bemiddelaars’ bleek de maatstaf ‘aantal werkzame personen’ geen recht meer te doen aan de omvang en draagkracht van de personen binnen deze categorie, schrijft minister Hoekstra van Financiën in het wijzigingsbesluit, dat tot 14 september ter consultatie aan de markt is voorgelegd. Hoekstra: “Dit houdt onder meer verband met technologische ontwikkelingen en de wijze waarop advies en bemiddeling plaatsvindt. Daarom is de huidige maatstaf vervangen door ‘omzet’. Omzet geeft voor de toezichtcategorie ‘adviseurs en bemiddelaars’ een beter beeld van de activiteiten.”

Lagere bijdrage

Het besluit leidt volgens Hoekstra niet tot een aanpassing in de verhouding van de doorberekening van de kosten van het financieel toezicht. De AFM rekent de kosten van haar doorlopend toezicht toe aan de verschillende toezichtcategorieën, overeenkomstig de vastgestelde procentuele verdeling per categorie.

In het eind april gepubliceerde Besluit bekostiging financieel toezicht 2019 vond de grootste tariefaanpassing plaats bij de categorie adviseurs en bemiddelaars. Hier zakte het verdelingspercentage van 21,2 naar 13,4 procent. “Het toezicht op deze categorie is in de afgelopen jaren afgenomen, vooral onderaan de markt. Daarnaast is er minder toezicht nodig omdat het provisieverbod geïmplementeerd is en minder toezicht vergt”, verklaarde minister Hoekstra de nieuwe procentuele verdeling.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.