Omslagpunt woningmarkt komt in zicht

1

In mei eindigde de Eigen Huis Marktindicator op een stand van 104 punten, nog net boven het omslagpunt van 100 punten. Een jaar geleden stond deze graadmeter van het consumentenvertrouwen nog bijna 10 punten hoger.

Boven een stand van 100 punten is het consumentenvertrouwen in de woningmarkt positief, eronder is het sentiment negatief. De laatste keer dat zoveel mensen de markt voor koopwoningen zagen verslechteren was in 2012. Het grote verschil met toen zijn de enorme prijsstijgingen van nu, terwijl de huizenprijzen zes jaar geleden juist daalden, schrijft VEH in een toelichting.

Opgaande negatieve lijn

Ten opzichte van een jaar geleden geven nu bijna twee keer zoveel Nederlanders aan dat de omstandigheden om een huis te kopen slechter zijn worden. In mei beoordeelt 34% van hen de marktomstandigheden als ongunstig, terwijl 25% de omstandigheden nog steeds gunstig vindt. Het verschil in omvang tussen deze twee groepen neemt geleidelijk verder toe.

Van de respondenten vindt 62% dat een eigen huis steeds minder betaalbaar is geworden. De helft van de ondervraagden vindt dat er in veel gebieden door het beperkte woningaanbod nauwelijks nog iets te kiezen valt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

  • Ton Jansen

    Het verschil tussen de situatie uit 2012 is dat toen de verkopers het een slechte situatie vonden en de kopers vonden het best. Nu is het zo dat de kopers hun bedenkingen hebben en de verkopers het prima vinden. Dit soort stemmingswijzigingen zouden tocht in de monitor beter tot uiting moeten kunnen komen. Bijvoorbeeld een kopers index en/of een verkopers index.