Omgevingswet kan prijs leveringsakte verdubbelen

0

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) verwacht dat de prijs van een leveringsakte door de extra handelingen die de nieuwe Omgevingswet met zich meebrengt, zo’n twee tot drie keer duurder zal worden. Dat blijkt uit vragen van de 50Plus-fractie in de Eerste Kamer aan minister Hugo de Jonge.

Dat de implementatie van de Omgevingswet ervoor kan zorgen dat de prijs van onder andere leveringsakten fors omhoog gaan, komt volgens 50Plus omdat de notaris na inwerkingtreding van die wet op meerdere plekken moet gaan rechercheren.

Martine Baay, Eerste Kamerlid voor 50Plus: “In de huidige situatie wordt met één zoekopdracht op kadastraal perceelniveau via de Basisregistratie Kadaster (BRK) juridische zekerheid verkregen over publiekrechtelijke beperkingen op een stuk grond of een gebouw. Na invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), gekoppeld aan de voorgenomen inwerkingtreding Omgevingswet per 1 juli 2022, kan niet meer worden volstaan met invoering van één zoekopdracht bij het Kadaster. Dit vergt dan binnen het DSO aanzienlijke inspanningen om eerst te bepalen welke één of meerdere omgevingsplannen op verschillende niveaus doorgenomen dienen te worden teneinde inzicht te krijgen welke informatie relevant is voor het desbetreffende stuk grond of gebouw.”

Minstens verdubbeling

Het Kamerlid wil nu van de minister horen of het juist is dat notarissen, makelaars en burgers na invoering van de Omgevingswet, naast het raadplegen van de BRK ook onderzoek moeten doen in het DSO, om dezelfde informatie te krijgen als in de huidige situatie.

“Navraag leert dat een gemiddelde akteprijs voor een levering thans zo’n 700 euro bedraagt. De KNB verwacht dat de prijs van een akte door de extra handelingen zo’n twee tot drie keer duurder zal worden. Acht de minister het verantwoord dat burgers en cliënten een akteprijs van 1.400 tot 2.100 euro moeten gaan betalen na invoering van het DSO?”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.