Ollongren regelt sneller woning voor spoedzoekers

0

Om spoedzoekers en mensen die al lange tijd wachten op een huurwoning sneller aan een woning te helpen komt minister Ollongren met een plan van aanpak, dat voorziet in een vrijstelling van de verhuurderheffing en gemeenten meer ruimte geeft voor het toewijzen van locaties.

Deze aanpak moet de ontwikkeling van prefab-woningen en andere flexibele woonvormen een extra stimulans geven, schrijft de minister van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het plan van aanpak volgt uit de Nationale woonagenda en een motie van het Kamerlid Ronnes (CDA). Die pleitte voor 15.000 tijdelijke en flexibele woningen om de druk op de woningmarkt verder te verlichten. Spoedzoekers zijn bijvoorbeeld (internationale) studenten, mantelzorgers en mensen die na een scheiding snel woonruimte nodig hebben.

Maatregelen

Naast het stimuleren van kennisuitwisseling over de mogelijkheden van flexibele woonvormen, werkt de minister een aantal aanvullende maatregelen uit. Zo wordt het onder de Crisis- en Herstelwet mogelijk om 15 jaar in plaats van 10 jaar af te wijken van het bestemmingsplan als een locatie geen woonbestemming heeft. Dat moet de exploitatie financieel rendabeler maken. Verder bereidt de minister een wetswijziging voor die verhuurders van flexwoningen een vrijstelling geeft op de verhuurderheffing.
Flexibele bewoning kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld een gebouw kan tijdelijk een woonfunctie krijgen, de woning kan verplaatsbaar zijn of de bewoning door een en dezelfde huurder is tijdelijk. In het laatste geval is vaak geregeld dat tijdelijke bewoning de opgebouwde inschrijfduur van huurders ongemoeid laat.

Metropoolregio’s

De maatregelen ondersteunen regio’s waar behoefte is aan snel te realiseren woonruimte zoals Gelderland en de vijf regio’s waarmee de minister zogeheten woondeals sluit. Aanvullend op de afspraken die met de stad Groningen en de regio Eindhoven zijn gemaakt, zet de minister in op woondeals met de Metropoolregio Amsterdam en de Metropoolregio Utrecht. Maandag komen daar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.