Ollongren: Energielabel goed uitvoerbaar

0

Bij de verkoop van een woning is de eigenaar verplicht een geldig energielabel voor die woning beschikbaar te stellen aan de koper. Volgens minister Ollongren ligt het nalevingspercentage momenteel rond de 90% en is de regeling daarmee goed uitvoerbaar. Afschaffing is in haar optiek onmogelijk en niet aan de orde.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schrijft dit in de beantwoording van Kamervragen van de Kamerleden Kops (PVV), Smeulders (GroenLinks) en Nijboer (PvdA).

Verschillende redenen

Huiseigenaren die niet op tijd een energielabel aanvragen hebben hier verschillende redenen voor, maar deze worden niet structureel bijgehouden, stelt Ollongren vast op basis van input van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “In veel gevallen gaat het om overmacht of onwetendheid. Soms gaat men er ten onrechte vanuit dat het voorlopige energielabel volstaat, maar het komt ook voor dat men moeite heeft met de digitale tool of de woning snel wil verkopen en het aanvragen van een energielabel te veel gedoe vindt.”

Goed uitvoerbaar

In de brief schrijft Ollongren momenteel te onderzoeken hoe verkopers nog beter vooraf geïnformeerd kunnen worden over het verplichte energielabel bij verkoop. Het nalevingspercentage blijkt overigens zeer hoog en ligt momenteel rond 90%. Dit is volgens de minister mede te danken aan de lage kosten en de eenvoud van het aanvragen van een Vereenvoudigd Energielabel voor woningen (VEL). “Ik concludeer daaruit tevens dat de regeling goed uitvoerbaar is.”

EU-verplichting

De minister schrijft de Kamerleden dan ook niet mee te gaan in hun verzoek om ‘de consument van het verplichte energielabel te verlossen’. Ollongren: “Ik acht het niet mogelijk en niet wenselijk om het energielabel, dat verplicht is bij de overdracht van een woning, af te schaffen. Het is een verplichting die voortvloeit uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD, richtlijn 2010/31/EU). Nederland is als lidstaat verplicht de richtlijn te implementeren en heeft de verplichting opgenomen in het Besluit energieprestatie gebouwen (artikel 2.1 lid 4). Er kan geen uitzondering van deze verplichting gemaakt worden voor kopers en verkopers die het eens zijn geworden over de staat van de woning. De ILT controleert op de aanwezigheid van een definitief energielabel bij verkoop.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.