Ohra: ‘Verloren bagage meest voorkomende reisverzekerngsclaim’

0

De angst voor corona lijkt afgeschud, want Nederlanders gingen weer massaal op reis deze zomervakantie. De hoeveelheid ingediende reisclaims bij verzekeraar Ohra zit daarom weer op het (pre-corona) niveau van 2019. De nummer 1 claims voor dit jaar zijn bagage in de categorie ‘Verloren’ en telefoons in de categorie ‘Gestolen’.

Ohra heeft ook dit jaar de binnengekomen claims onderzocht van klanten met een doorlopende of kortlopende Ohra Reisverzekering in de periode juni, juli en augustus. In dit onderzoek lag de focus op de zomers van 2022, 2021 en 2019, omdat maar weinig Nederlanders in 2020 – het eerste coronajaar – op vakantie gingen.

Verloren bagage

Uit de analyse blijkt dat klanten bij het indienen van een schadeclaim voor verloren bagage in 2022 veel vaker verwezen naar een luchthaven dan in 2021 en 2019. Sommige claims die dit jaar binnenkwamen waren juist heel uniek, zoals een verloren kunstgebit op zee, en een door een aap gestolen bril. Bianca Knispel, CEO Ohra: “Als reisverzekeraar hebben we jarenlange ervaring met claims en niet eerder stond bagage op 1 in de categorie ‘Verloren’. Opvallend is dat ook beschadigde bagage deze zomer veel meer geclaimd werd; het vormt dit jaar 21% van alle schadeclaims, terwijl dat slechts 15% was in 2021 en 19% in 2019. Klanten die een claim bij ons indienen voor verloren of beschadigde bagage tijdens hun vliegreis, verwijzen we naar de desbetreffende luchtvaartmaatschappij op de luchthaven. De aansprakelijkheid ligt bij de maatschappij.”

Fietsvakanties in trek

Naast de claims rondom bagage valt ook op dat er in de afgelopen zomers relatief vaker beschadigde fietsen (6% van de schadeclaims in 2022 en 8% in 2021) en gestolen fietsen (8% van de diefstalclaims in 2022 en 14% in 2021) zijn gemeld. In 2019 was dit respectievelijk 3% en 4%. Dit wijst er volgens de verzekeraar op dat Nederlanders sinds corona vaker met de fiets op vakantie gaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.