OHRA repareert schade waar mogelijk

0

Bij OHRA wordt bij schade aan bezit of woning reparatie door het eigen herstelnetwerk de norm, in plaats van vervanging. Voor verzekerden is schadeherstel door reparatie volgens de verzekeraar sneller, duurzamer en van hoge kwaliteit. Het duurzame schadeherstel wordt toegepast bij woonverzekeringen.

OHRA ontvangt naar eigen zeggen meer dan honderd claims per maand waarbij vernieuwing niet noodzakelijk is. Om de voordelen van duurzaam schadeherstel goed uit te kunnen leggen aan verzekerden, heeft OHRA onafhankelijk laten onderzoeken wat de milieu-impact is van herstellen ten opzichte van vervangen bij keukenbladen en keukenkastfrontjes. Uit die impactanalyse van het Impact Institute blijkt volgens de verzekeraar dat herstel van schade aan keukenkastfrontjes of aanrechtbladen leidt tot respectievelijk 90% en 99,99% minder impact op klimaat en biodiversiteit in vergelijking met volledige vervanging. Het verschil in impact komt voornamelijk door sterk verminderd materiaalgebruik.

Nynke Nijkamp, Senior Manager Schade bij OHRA: “Onze klanten neigen vanuit gewoonte vaak naar ‘conventioneel herstel’, waar bij een beschadiging aan het aanrecht het hele blad wordt vervangen. Dit vereist nieuwe materialen – tenzij er sprake is van uitstekend tweedehands materiaal. De veelzeggende onderzoeksresultaten zijn voor ons aanleiding om duurzaam herstel de norm te maken bij OHRA. We streven naar minimaal 65% duurzaam herstel van claims op onze woonverzekeringen.”

Gecertificeerde herstelbedrijven

Klanten met allerlei soorten woonschades komen in aanmerking voor duurzaam herstel. Denk aan schroeischade aan een leren bank, waterschade na een lekkage in de badkamer of inbraakschade aan een kunststof kozijn. Duurzaam herstel wordt uitgevoerd door het herstelnetwerk van OHRA. Dat is een vaste groep gecertificeerde herstelbedrijven waarmee de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Zo is een hersteller snel beschikbaar omdat de verzekeraar structureel tijd reserveert van bedrijven binnen het herstelnetwerk. Het herstelnetwerk is 24/7 te bereiken om te voorkomen dat de schade mogelijk verergert en kosten voorschieten is niet nodig. Alle kosten worden direct tussen OHRA en het herstelbedrijf afgehandeld. Verzekerden krijgen garantie op het herstelwerk.

Verlaging herstelkosten

Het Impact Institute onderzocht de impact van conventioneel schadeherstel en duurzaam schadeherstel bij schade aan een aanrechtblad of keukenkastfrontje. Uit deze pilotstudie blijkt dat de duurzaam hersteloptie van OHRA zorgt voor 99,99% minder milieu-impact dan vervanging van het aanrechtblad. Een reductie van CO2-uitstoot dat gelijk staat aan 430 km rijden in een benzineauto. Bij de frontjes geeft reparatie 90% minder milieu-impact dan vervanging van alle frontjes. Het verschil in CO2-uitstoot staat hier volgens de onderzoekers gelijk aan 390 km rijden in een benzineauto.

Impact Institute concludeert: “Naast een substantiële verlaging van de herstelkosten leiden kleine reparaties, ook wel spot repair genoemd, tot een vele malen kleinere milieu-impact. Op basis van de verzamelde data blijkt dat duurzaam herstel vier- tot zesmaal goedkoper is voor keukenkastfrontjes en aanrechtbladen. Daarentegen is de milieu-impact respectievelijk tien tot duizend keer kleiner. De impactvermindering van kleine reparaties wordt voornamelijk veroorzaakt door het verschil in benodigd materiaal.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.