OG ziet winst fors dalen

0

Onderlinge ’s-Gravenhage (OG) sluit 2019 af met een positief resultaat van 14 miljoen euro en een solvabiliteit van 201%. Dat is fors lager dan in 2018. Toen waren de cijfers respectievelijk 44 miljoen euro en 228%.

Gilbert Pluym (rechts op de foto), algemeen directeur: “Het coronavirus raakt vanaf begin 2020 de Nederlandse samenleving, bedrijven en de financiële markten. In het licht van deze omstandigheden heeft Onderlinge ’s-Gravenhage over 2019 geen winst voor verdeling ter beschikking gesteld. De winst is toegevoegd aan het eigen vermogen om de belangen van de bestaande leden te blijven borgen. We zijn gevoelig voor renteontwikkeling en hebben het renterisico voor een groot deel afgedekt. Dit zorgt voor een stabiele balans en een solvabiliteit van 201%. De bruto premie-inkomen nam met 11% af tot 97 miljoen euro en de waarde van de beleggingen steeg met 10% tot 2,8 miljard.

Service en kostenbeheersing

Pluym: “Overall lag de nadruk in het beleid op service en kostenbeheersing. OG richt zich daarnaast op een bredere portefeuille producten en diensten, gericht op mensen in hun tweede levensfase. De focus hierbij is het voor ouderen mogelijk maken om langer thuis te blijven wonen. Voor de operationele kosten is een structurele daling ingezet door nieuwe huisvesting, uitbesteding en digitalisering. Het nieuwe pand, dat vorig jaar is geopend door premier Rutte is een moderne en prettige werkomgeving die een aantal strategische (cultuur)veranderingen heeft versneld. Onder andere plaatsonafhankelijk werken, waardoor de bedrijfsvoering en dienstverlening aan leden altijd door kan gaan.”

Coronavirus

“Het coronavirus heeft wereldwijd een enorme impact”, aldus Pluym. “Inmiddels zijn in Nederland ook veel maatregelen genomen om besmetting zoveel mogelijk te beperken. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor hoe wij samenleven en samenwerken. Dankzij onze van oudsher sterke financiële buffers kunnen wij ook in deze omstandigheden zekerheid bieden aan onze leden. Ik ben blij met alle mooie initiatieven en betrokkenheid die ik in deze tijd zie ontstaan. En trots op al mijn collega’s, die op een geheel andere wijze nu invulling geven aan samenwerken en klaarstaan voor nieuwe en bestaande leden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.