Odin: adviesloket verzekeraars ‘onbegrijpelijk’

0

Stichting Odin is niet te spreken over het Loket Hersteladvies Beleggingsverzekeringen dat het Verbond van Verzekeraars geopend heeft. Odin noemt het loket een ‘onbegrijpelijke zet’ van de verzekeraars.

Via het adviesloket stellen verzekeraars consumenten in staat om hun beleggingsverzekeringen door te nemen met een onafhankelijke adviseur. Maar Odin vertrouwt er niet op dat het leidt tot een onafhankelijk advies, omdat de adviseurs zijn geselecteerd door het verbond en ook door de verzekeraars worden betaald.

“Het moet niet veel gekker worden”, zegt voorzitter Jeffrey Leichel van Stichting Odin. “Er zijn duizenden gediplomeerde onafhankelijke advieskantoren in dit land. En die zijn ten volle bereid woekerpolisgedupeerden te helpen met een echt onafhankelijk advies. Geef consumenten een adviescheque en ze kunnen zelf zo’n adviseur in de arm nemen. Maar in plaats daarvan komen politiek, toezichthouder en verzekeraars tot de conclusie dat het beter is gedupeerden te helpen met een door het Verbond gecontroleerde eigen advieswinkel, die uitsluitend gebonden advies geeft. Dat betekent dat alleen oplossingen worden aangeboden van de verzekeraar, die de woekerpolis ook heeft verkocht.”

Adviescheque aanbieden

Leichel noemt het een ‘zwarte dag’ voor onafhankelijk financieel advies in Nederland. Hij verbaast zich erover dat de AFM deze constructie niet alleen goedkeurt, maar zelfs toejuicht. Hij roept de politiek op om af te dwingen dat via hetzelfde loket een adviescheque wordt aangeboden, ‘zodat klanten kunnen kiezen tussen gekleurd en onafhankelijk advies’.

Hij ziet in het adviesloket wel één lichtpuntje: dat de verzekeraars ‘eindelijk onderkennen dat ze moeten betalen voor het herstellen van hun ondeugdelijke producten’. Dat lichtpuntje klopt echter niet helemaal met hetgeen op de website van het Loket staat.

Bij de vraag ‘Mijn adviseur stuurt mij een rekening voor het hersteladvies, moet ik deze betalen?’ luidt het antwoord: ‘Als het de adviseur is die u ook het product heeft verkocht, mag hij geen rekening sturen voor het hersteladvies. Dat is anders wanneer zijn advies breder is dan alleen een hersteladvies. Dat moet hij dan van tevoren met u hebben besproken. Als u voor het advies naar de adviseur gaat die uw beleggingsverzekering heeft overgenomen van uw oude adviseur, door bijvoorbeeld een faillissement, hoeft u ook niet te betalen voor het advies.’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.