NZa: ‘Minder zorgverzekeringen, meer echte keuze’

0

In 2020 nam het totaal aantal zorgpolissen af. Toch valt er meer te kiezen. Er zijn namelijk meer inhoudelijk verschillende polissen op de markt, vier meer dan vorig jaar. Soms bieden verschillende zorgverzekeraars die bij hetzelfde zorgverzekeringsconcern horen bijna dezelfde polis aan, maar voor een andere premie. In 2020 zijn er, inclusief deze bijna gelijke polissen, 55 basisverzekeringen.

Deze cijfers blijken uit de Monitor zorgverzekeringen 2020 van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). “Het polisaanbod is hiermee in 2020 meer divers geworden, dit is een positieve ontwikkeling. Het is een goede ontwikkeling dat er voor verzekerden meer te kiezen is. Maar het belangrijkste is dat het voor verzekerden makkelijker wordt om een passende keuze te maken. Voor die passende keuze blijft goede keuzebegeleiding van groot belang.”

Risicoselectie

“We zien daarnaast wel de kans op risicoselectie toenemen. We zien dat jonge, gezonde verzekerden een andere polis kiezen dan chronisch zieken en ouderen. Ook zien we dat het effectief lijkt om je als zorgverzekeraar in je marketing te richten op een specifieke groep verzekerden. Polissen met beperkte contractering hebben duidelijk gezondere verzekerden”, vindt de toezichthouder.

Knelpunten

NZa: “Recent zijn er daarnaast enkele publicaties geweest die erop duiden dat de compensatie die zorgverzekeraars krijgen voor het hebben van verzekerden die relatief veel kosten, niet goed werkt voor bepaalde groepen verzekerden. Wij adviseren het ministerie van VWS om deze knelpunten in de risicoverevening te onderzoeken en waar mogelijk weg te nemen. Dit stelt zorgverzekeraars beter in staat zich maximaal te richten op passende zorginkoop en niet op het beperken van risico’s in de risicoverevening.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.