NZa legt VGZ boete van een ton op

0

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt VGZ, Univé Zorg, IZA Zorgverzekeraar UMC, alle vier onderdeel van Coöperatie VGZ, boetes op van in totaal 100.000 euro, omdat ze wijzigingen in het inkoopbeleid en in de procedure van zorginkoop niet volgens de regels bekend hebben gemaakt.

Volgens NZa is hiermee is artikel 7 van de Regeling transparantie zorginkoopproces Zvw overtreden. “Al eerder hebben wij VGZ gewezen op het belang van tijdige en correcte publicatie van wijzigingen van het inkoopbeleid. Een transparant zorginkoopproces is van belang om te komen tot goede afspraken tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Overtreding van regels die deze transparantie borgen, kan in het nadeel zijn van zorgaanbieders. Het is daarnaast, zoals ook blijkt uit onze jaarlijkse monitors over de contractering, een bron van ergernis voor zorgaanbieders”, aldus de toezichthouder.

Transparant

Het is volgens NZa belangrijk dat een zorgverzekeraar wijzigingen tijdig, gemotiveerd en op dezelfde wijze bekend maakt als waarop de oorspronkelijke informatie bekend is gemaakt. “Iedere geïnteresseerde zorgaanbieder kan daardoor volledig op de hoogte blijven van eventuele wijzigingen in het zorginkoopproces. Op die manier blijft het zorginkoopproces transparant en kan de zorgaanbieder duidelijk aangeven wat hij te bieden heeft. Daarnaast draagt het bij aan het zorgvuldig invullen van de zorgplicht door de zorgverzekeraar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.