Nza haalt bezem door woud aan zorgpolissen

0

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat meer duidelijkheid scheppen in het woud aan zorgverzekeringen en verschillende verzekeringslabels waaronder vrijwel identieke producten in de markt worden gezet. De Consumentenbond is blij met deze stap, maar nog niet tevreden.

Zorgverzekeraars bieden soms (vrijwel) dezelfde polis aan onder verschillende labels. De inhoud is volgens Nza vaak zeer vergelijkbaar, alleen de premie en de extra service die de labels leveren zijn niet altijd gelijk. Om het vergelijken van zorgpolissen makkelijker te maken verplicht de NZa zorgverzekeraars voor de polissen van 2017 op hun website een overzicht te plaatsen van de polissen die sterk op elkaar lijken.

Soort polis moet helder zijn

De NZa heeft haar regels aangepast over wat precies een naturapolis of een restitutiepolis mag heten. Verzekeraars moeten voor de polissen van 2017 aangeven of het een naturapolis, een restitutiepolis of een combinatiepolis is. Nu nog krijgt de NZa regelmatig signalen dat burgers onverwacht moeten bijbetalen voor zorg, omdat ze denken dat alle zorg wordt vergoed, maar dit bij hun polis niet zo is.

Toezicht op transparantie

De komende tijd neemt de NZa de informatievoorziening van verzekeraars onder de loep. “We onderzoeken de (telefonische) informatieverstrekking, bekijken of de websites van verzekeraars helder zijn, en zo volgen er meer acties dit najaar.

Om een vinger aan de pols te houden en snel te kunnen inspelen op actuele discussies start de NZa na de zomer ook een overstappanel, waarbij burgers hun ervaringen en ideeën hierover kunnen delen met de NZa.

Consumentenbond wil meer

Bart Combée, directeur Consumentenbond, noemt het actieplan van de Nza een aanzienlijke verbetering. “In de actie Polisjungle pleitten wij al voor meer transparantie bij polissen die nagenoeg gelijk zijn. De Consumentenbond mist wel een heldere aanwijzing van de NZa aan de zorgverzekeraars voor de vindbaarheid van de (deels nieuwe) informatie voor consumenten. Ook nemen de nieuwe regels niet alle verwarring weg. De term ‘combinatiepolis’, die alle tussenvormen van zorgverzekeringen moet omschrijven, blijft bijvoorbeeld behouden. Het in stand houden van de ’tussenvariant’ tussen natura en restitutie blijft voor consumenten verwarrend en ingewikkeld.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.