Nxchange: nieuwe Nederlandse effectenbeurs

0

Nxchange is op donderdag 14 april van start gegaan. Het is een nieuwe generatie effectenbeurs voor directe handel in effecten tussen bedrijven en beleggers. Fastned, dat bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s, is de eerste beursgenoteerde onderneming.

De in Amsterdam gevestigde beurs richt zich op Europese ondernemingen met ambitieuze groeiplannen. Het bijzondere van Nxchange is dat bedrijven met een beursnotering zowel via het centrale handelsplatform als de eigen website kapitaal kunnen aantrekken binnen hun eigen netwerk en communities.

Daarbij zorgt de beurs ervoor dat transparantie en veiligheid worden gewaarborgd in een gereguleerde omgeving. Beleggers kunnen de effecten van de uitgevende instellingen direct verhandelen via het platform zonder dat voor die notering of verhandeling de tussenkomst van een bank of broker noodzakelijk is.

De meerwaarde

Wat is de winst van de komst van deze beurs? Een traditionele beursgang is doorgaans duur en complex. Daarnaast signaleert Nxchange een behoefte aan een alternatief dat bedrijven weer dichter bij hun investeerders brengt. “In de tijd van sociale netwerken en nieuwe technologie is het logisch om ook voor effectenhandel met een oplossing te komen waarbij bedrijven en investeerders die elkaar al kennen, elkaar ook rechtstreeks kunnen vinden”, zegt Marleen Evertsz, CEO van Nxchange.

Nxchange combineert volgens haar de goede elementen van crowdfunding met de voordelen van een gereglementeerde beurs. De beurs biedt naast een primaire markt ook een secundaire markt waar Nxchange instaat voor veiligheid, transparantie en liquiditeit. “Investeren draait om vertrouwen in goed ondernemerschap”, onderstreept Evertsz. “Bedrijven die op Nxchange willen noteren, kiezen voor ongekende transparantie zodat investeerders in staat worden gesteld een goed gefundeerde beleggingsbeslissing te nemen.”

Rechtstreeks

Via een publieke Q&A kunnen investeerders direct hun vragen stellen aan het bedrijf en kan het bedrijf op zijn beurt rechtstreeks met zijn kapitaalverschaffers in dialoog treden. Alle financiële informatie en onderliggende stukken zijn op het platform beschikbaar en belangrijke informatie moet direct door het bedrijf via het platform aan de belanghebbenden worden verspreid.

Het (social media) sentiment rondom de uitgevende instelling wordt inzichtelijk gemaakt en rapporten van analisten staan verzameld op de fondspagina. Het platform biedt daarnaast een forum waarop investeerders met elkaar kunnen communiceren en ideeën uit kunnen wisselen. Daarmee moet een gelijk speelveld voor alle partijen worden geboden.

Verwachtingen

Voor bedrijven betekent de nieuwe beurs minder afhankelijkheid van traditionele financiële dienstverleners en een efficiëntere toegang tot kapitaal die minder is gericht op handel en speculatie dan via een traditionele beurs, betoogt Evertsz. “Voor investeerders moeten er beleggingsmogelijkheden worden geboden, die voorheen voorbehouden waren aan een beperkte groep. Bij het innovatieve ondernemingsklimaat van ons land hoort ook een innovatieve effectenbeurs. We verwachten daarom al in 2016 richting een tiental noteringen te kunnen gaan en zullen ons van meet af aan pan-Europees positioneren.”

Het platform is toegankelijk voor bedrijven van elke omvang na het voldoen aan de noteringseisen. De handel vindt 24 uur per dag, zeven dagen per week plaats. Transacties worden realtime afgehandeld. Nxchange werkt samen met Euroclear als depotbank. Het platform opereert onder vergunning van de minister van Financiën als gereglementeerde markt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.