NVM start pilot gratis verduurzamingsadvies voor aankoop

0

Woningen die via een NVM-makelaar in de verkoop gaan worden standaard voorzien van een verduurzamingsadvies. Potentiële kopers lezen daarin welke verduurzamingsmaatregelen genomen kunnen worden, inclusief een eerste kostenindicatie voor de uitvoering.

NVM heeft hiervoor samen met verduurzamingsspecialist SamenGroen een online verduurzamingsportal ontwikkeld voor makelaars en huizenkopers. Het voor potentiële kopers kosteloze verduurzamingsadvies is gebaseerd op de gegevens van de woning en het energieverbruik (gas en elektriciteit) van een gemiddeld gezin. Kopers kunnen indien gewenst zelf een advies op maat samenstellen, dat beter aansluit bij de eigen situatie en wensen. Dit doen ze door in te loggen en aanvullende gegevens over de persoonlijke situatie in te voeren. In eerste instantie werkt de portal hiervoor alleen samen met adviseur en uitvoerder Reimarkt.

Actieve rol makelaars

Met dit nieuwe makelaarsplatform onderzoekt de NVM concreet hoe de bij haar aangesloten makelaars actief kunnen bijdragen aan de verduurzaming van koopwoningen. De makelaarsorganisatie steunt de duurzame ambities en ziet in dit kader een belangrijke rol weggelegd voor de makelaars en taxateurs. De verkopende makelaar kan het verkregen verduurzamingsadvies direct aan de verkoopdocumentatie toevoegen en op die manier potentiële kopers laagdrempelig op weg helpen bij hun eerste verduurzamingsstappen.

Eerste pilot van start

Deze week is een pilot gestart waarin 40 deelnemende makelaars in de regio’s Haaglanden en Brabant Noordoost gebruik kunnen maken van de speciale website voor makelaars en potentiele kopers. De pilotfase loopt tot de zomer van 2020. Daarna worden de resultaten geëvalueerd. Het is de bedoeling dat de service vervolgens landelijk wordt uitgerold en op termijn meerdere realisatiepartijen aanhaken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.