NVM snoert onheilsprofeten de mond

0

NVM-voorzitter Onno Hoes heeft een broertje dood aan onheilsprofeten die stellen dat er een crisis op de woningmarkt op de loer ligt. Hij stelt op basis van eigen real-time data vast dat de coronacrisis nog weinig negatieve gevolgen laat zien, maar ook dat deze crisis zich niet één op één laat vergelijken met de kredietcrisis. 

Bij het ingaan van de zesde week van ‘social distancing’ draait de woningmarkt nog steeds goed en is er voldoende vertrouwen in de woningmarkt, benadrukt de NVM. “De prijs van een verkochte woning is in de periode van 16 maart tot 15 april vergelijkbaar met die van een maand ervoor. Huishoudens met concrete aankoopplannen, die op het punt staan om de stap te zetten, zetten deze gewoon door. Het percentage huishoudens dat de koop heeft teruggedraaid, waarbij men zich dus beroept op het voorbehoud, nam de eerste weken van sociale onthouding toe van 2,5% tot 4%. Echter, afgelopen week daalde het percentage weer naar 2,5%. Wij baseren ons hierbij als enige partij op real-time data”, aldus de NVM, die haar dochteronderneming Brainbay heeft gevraagd om de cijfers van de woningmarkt aan het begin van de financiële crisis in 2008 en die van het begin van de huidige coronacrisis op een rij te zetten.

Grote verschillen

Op basis van deze cijfers stelt de NVM vast dat de coronacrisis nog weinig negatieve gevolgen laat zien voor de woningmarkt. “De krapte aan het begin van de coronacrisis, is er nog steeds”, zegt Onno Hoes. “Waar we nu te maken hebben met een zeer krappe woningmarkt met een sterk dalend aanbod en hard stijgende prijzen, was er destijds sprake van een evenwichtige woningmarkt, waarin het aanbod al een tijdje opliep en de prijsontwikkeling veel gematigder was. Wat ook sterk verschilde, was de nieuwbouwproductie. Waar de afgelopen vijf jaar met veel moeite ruim 300.000 woningen zijn opgeleverd, was in de vijf jaren voorafgaand aan de kredietcrisis sprake van een – mede vanuit de overheid gestimuleerd – woningbouwproductieplan. Dit leidde tot bijna 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar en een woningtekort van plusminus 150.000 woningen.”

Bouwen, bouwen, bouwen

NVM blijft erop wijzen dat het grote tekort op de woningmarkt enkel opgelost wordt door de komende jaren te blijven bouwen. “Juist nu is het belangrijk dat er publiek-private regie komt tussen overheden, bouwbedrijven en financiële instellingen. Bouwen én de transformatie van kantoren naar woningen maar ook winkels die woningen worden. Elk huis telt”, aldus Hoes. Lana Gersen, voorzitter van de vakgroep Wonen, voegt daar aan toe: “Het is daarbij van belang dat de bouw van woningen in de middenhuur én woningen voor mensen met een twee-maal-modaal-inkomen snel opgepakt wordt”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.