Verhuizen = verbouwen = verduurzamen. Maar door de alsmaar stijgende woningprijzen neemt het aantal verhuizing af, waardoor ook verduurzaming van de gebouwde omgeving vertraging oploopt. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt de NVM.
In een woningmarkt die voor een groot deel afhankelijk is van wat huishoudens te koop zetten, noemt de NVM het zorgelijk dat er in het afgelopen kwartaal 5% minder bestaande koopwoningen op de markt zijn gekomen. De vraagprijzen liggen mede door de schaarste inmiddels 9,5% hoger dan een jaar geleden.
In het derde kwartaal 2019 zijn er 8,4% minder nieuwbouwwoningen verkocht door NVM-makelaars dan een jaar eerder. Het gaat om circa 6.900 nieuwbouwwoningen. Het te koop staande aanbod van nieuwbouwwoningen is met 17% gestegen tot 15.900. In het derde kwartaal werden 2% meer nieuwbouwwoningen in de verkoop gegaan. De prijs van de gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 14% toegenomen tot gemiddeld 391.000 euro. Het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop werd gezet is vergelijkbaar met eerdere kwartalen, maar de statistieken van NVM laten zien dat er als gevolg van de hoge prijzen minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht. Het is juist die doorstroming dat zorgt voor de verduurzaming van onze gebouwde omgeving, stelt NVM-voorzitter Onno Hoes. “Een groot deel van de verhuizingen gaat doorgaans gepaard met een verbouwing. En bij elke verbouwing wordt het verduurzamen tegenwoordig meegenomen. Een gebrek aan passend aanbod zorgt ervoor dat potentiële kopers langer in hun bestaande woningen blijven zitten en die huizen dus niet verbouwd en verduurzaamd worden. Zorg daarom voor doorstroming op de markt, zodat we ook kunnen verduurzamen.”
Dan maar een slechter energielabel
De NVM heeft Kadaster onderzoek laten doen naar wie welke labelklassen koopt. Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren met name woningen kopen in de labelklassen C, D en E. “Dat betekent dat juist de minst kapitaalkrachtige groep de komende jaren voor een grote opgave komt te staan om hun woningen te verbeteren. In absolute aantallen ligt de grootste opgave echter nog steeds bij de senioren. Zij blijven de grootste groep in relatief slechte woningen met F en G labels. Zolang er voor hen geen passende seniorenwoning is, blijven zij daar wonen” aldus Hoes.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.