NVM pleit voor herintroductie ministerie van VROM

0

De NVM vindt een nieuw ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) een goed idee. “Een crisis benoemen is makkelijker dan een crisis oplossen. De NVM denkt dat meer regie en een herintroductie van het ministerie van VROM hierbij kan helpen.”

Volgens Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, heeft de woningmarkt vooral last van een tekort aan woningen. “Het kabinet Rutte IV heeft het afgelopen jaar veel plannen gelanceerd om tot verbeteringen in de woningmarkt te komen. Maar voor veel woningzoekenden wordt de situatie alleen maar slechter, omdat er niets meer wordt gebouwd. Nieuwe woningen, of het nu huur- of koopwoningen zijn, goedkope of dure woningen, kunnen de druk wegnemen. Ook een betere doorstroming van senioren leidt tot een betere benutting van de woningvoorraad. Kijk beleidsmatig dus niet alleen naar starterswoningen.”

Daarnaast pleit Gerssen ook voor meer regie. “Er moet goed worden nagedacht voordat er wordt ingegrepen in huurovereenkomsten en de overdrachtsbelasting. Verstoringen die de markt uit evenwicht brengen, moeten worden voorkomen. Meer regie, met oog voor lokaal maatwerk, is cruciaal. Een ministerie van VROM kan hiervoor zorgen.”

Zakelijke markt

Volgens Irene Flotman zijn bij het commercieel vastgoed “meer zekerheid en minder stapeling van regelgeving echt nodig.” Daarom pleit de voorzitter van NVM Business voor een “flinke” verlaging van de overdrachtsbelasting. “Hierdoor gaat het aantal transacties omhoog en krijgt de overheid weer meer belasting binnen.” En ook het aanbod zou beter moeten aansluiten bij de vraag, aldus Flotman: “Er moet meer grond beschikbaar worden gesteld voor nieuwe, hoogwaardige kantoren, bedrijfsruimten en logistieke vastgoedprojecten. En ook de transformatie van kantoren naar woningen moet en kan sneller.”

De hulp van de overheid is hierbij onmisbaar: bij de vergunningverlening, bij de uitgifte van grond en de capaciteit van het stroomnet. “Wij roepen de overheid op om samen met ons het investerings- en beleggingsklimaat te stimuleren. De overheid moet marktwerking en de ontwikkelopgaven faciliteren en toezicht houden op de plancapaciteit van vastgoed”, aldus Flotman.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.