NVM-pilot met Taxatie Data Netwerk

0

Met als doel de snelheid van taxaties te verbeteren starten de NVM en haar deelneming fluX vanaf september een pilot met het Taxatie Data Netwerk (TDN). Hierdoor kan een taxateur straks zelf zijn taxatie-uitwerksoftware kiezen. Daarna heeft hij de keuze uit vier verschillende validatie-instituten om het rapport te valideren.

Bij taxaties van woningen en appartementen is volgens de NVM op dit moment te weinig transparantie. “Een opdrachtgever of geldverstrekker zoekt vaak via een validatie-instituut een taxateur uit. Dan is de taxateur meestal verplicht te werken met de taxatie-uitwerksoftware van dat betreffende validatie-instituut, via welke de aanvraag binnenkomt. Ook kan een taxateur rechtstreeks een opdracht binnen krijgen, maar ook dan wordt in eerste instantie de keuze voor het validatie-instituut gemaakt en daarmee aan de gekoppelde software. Het probleem is nu dat wanneer een taxateur kiest voor een validatie-instituut dat veel taxaties moet verwerken en daardoor eventueel een achterstand in de verwerking heeft, de taxateur en opdrachtgever langer moeten wachten tot de taxatie-uitwerking wordt goedgekeurd”, zegt Marcel de Boer, algemeen bestuurslid NVM. “Dat is ook niet in het belang van de klant, want die heeft vaak snel zijn taxatierapport nodig, zeker in de huidige krappe markt.”

Hogere kwaliteit

TDN is een verbindend netwerk dat taxateurs in staat stelt om sneller, flexibeler en transparanter taxaties van woningen uit te werken en gevalideerd te krijgen. De NVM start na de zomervakantie met een selecte groep taxateurs een pilot met het TDN. Doel hiervan is zowel klanten als taxateurs meer keuzevrijheid bieden. “In een volgende stap krijgen hypotheekadviseurs direct in beeld welke taxateurs wellicht gespecialiseerd zijn in specifieke woningen. Zo krijgen taxateurs de gelegenheid zich goed te presenteren en de klant of hypotheekadviseur kan een gefundeerde keuze maken. Dat komt de kwaliteit van de taxaties ten goede”, aldus De Boer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.