NVM: ‘Nieuwbouw wordt meer en meer een zorgenkind’

0

De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is met 498.000 euro ruim meer dan het gemiddelde van 407.000 euro voor een bestaande woning, blijkt uit NVM-cijfers. “Het is voor ons zeer de vraag of nieuwbouw wel haalbaar, schaalbaar en betaalbaar blijft”, aldus Chris van Zantwijk van de NVM-vakgroep Wonen.

Volgens de makelaar en vicevoorzitter van de NVM-vakgroep Wonen wordt nieuwbouw meer en meer een zorgenkind. Van Zantwijk: “Het is triest om te zien dat de ontwikkeling van de nieuwbouwopgave wegdrijft van de doelstellingen. De hoge gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning heeft impact op de verkoopcijfers. Ten opzichte van het vorige kwartaal is het aantal nieuwbouwtransacties in het vierde kwartaal van 2022 20% lager en vergeleken met een jaar geleden zelfs 46%. Dit vergroot de financiële druk op nieuwbouw. Deze neemt verder toe door sterk gestegen grond- en bouwkosten en de hypotheekrente. Het is voor ons zeer de vraag of nieuwbouw wel haalbaar, schaalbaar en betaalbaar blijft.”

Van Zantwijk ziet kopers op de rem trappen en ook ontwikkelaars en bouwers maken pas op de plaats. “Nieuwbouw is een essentiële pijler onder de woningbouwopgave van woonminister Hugo de Jonge. Zijn ambities en opgave zijn duidelijk en daar ondersteunen we de minister graag met raad én daad. Het is nu ook aan de provincies en gemeenten om de handdoek mee op te pakken en letterlijk ruimte te bieden aan de woningbouw. Het is daarbij zaak goed te weten wat kopers zoeken. Zo zijn eengezinswoningen populair, maar nu voor een groeiende groep onbetaalbaar.”

Kwartaalcijfers

Uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay over het vierde kwartaal van 202 komt naar voren dat de NVM-makelaars in Q4 2022 32.500 bestaande koopwoningen verkochten. Dit is vergelijkbaar met Q3 2022 en 8% minder dan een jaar eerder. Het woningaanbod is in Q4 2022 meer dan verdubbeld ten opzichte van Q4 2021. Bij NVM-makelaars staan bijna 35.000 woningen te koop. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in Q4 2022 407.000 euro, een daling met 3,7% ten opzichte van het Q3 2022. Ondanks deze daling is 45% van alle verkochte woningen in Q4 2022 boven de vraagprijs verkocht. Voor het eerst sinds negen jaar daalt de gemiddelde verkoopprijs op jaarbasis met 6,4%. Dit markeert volgens de NVM een omslagpunt ten opzichte van het voorgaande jaar toen de prijs met zo’n 20% op jaarbasis steeg.

Krapte-indicator

De krapte-indicator drukt het aantal keuzemogelijkheden uit dat een koper op de woningmarkt heeft. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator boven 5 liggen. Zover is de markt nog niet. Het aanbod op de Nederlandse koopwoningmarkt is met een krapte-indicator van 3,2 in Q4 2022 wel weer iets ruimer geworden (Q3 2022: 2,7). De krapte-indicator was in Q4 2021 slechts 1,3.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.