NVM lanceert systeem voor tijdelijke verhuur

0

De NVM heeft een systeem gelanceerd waarmee huiseigenaren hun woning via een NVM-makelaar, eenvoudig, tegen lage kosten en met toestemming van de hypotheekverstrekker tijdelijk kunnen verhuren. Het zogenoemde NVM Verhuurplatform, dat in samenwerking met Huisover is ontwikkeld, biedt een uitweg voor dubbele woonlasten als gevolg van de moeilijke koopmarkt.

Het Verhuurplatform ondersteunt de procedure voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet. Eigenaren kunnen inkomsten ontvangen uit verhuur zolang de woning te koop staat, maar kunnen bij verkoop van hun woning het huurcontract toch relatief snel beëindigen. Op deze manier kunnen dubbele woonlasten worden beperkt. Woningbezitters kunnen voor een tijdelijke verhuuropdracht terecht bij een NVM-makelaar. De NVM-makelaar die de woning in verkoop heeft, is een vertrouwenspersoon voor de eigenaar.

Ger Hukker, voorzitter van de NVM: “Steeds meer banken zetten makelaars buitenspel bij de tijdelijke verhuur van particuliere koopwoningen. Woningbezitters die hun huis tijdelijk willen verhuren worden door de banken verplicht of zeer streng aangeraden zich te wenden tot enkele preferred suppliers. Niet alleen makelaars zijn de dupe, ook de keuzevrijheid van de consument verdwijnt door het gevoerde beleid.”

Het NVM Verhuurplatform biedt huiseigenaren juist de mogelijkheid met toestemming van banken over te gaan tot tijdelijke verhuur. Banken krijgen de mogelijkheid het proces in te richten en te controleren. Bij diverse banken, waaronder ABN Amro en ING, kan toestemming worden aangevraagd.

Binnen het NVM Verhuurplatform is het proces volledig geautomatiseerd voor de makelaar en de hypotheekverstrekker. Eerst wordt nagegaan of de woningeigenaar aan de benodigde voorwaarden voldoet en wordt een voorwaardelijke toestemming voor verhuur aangevraagd bij de hypotheekverstrekker. Na voorwaardelijke toestemming kan een vergunning voor verhuur bij de gemeente worden aangevraagd. Als een huurder is gevonden, verstrekt het platform de benodigde contracten en akten, waarna definitieve toestemming van de hypotheekverstrekker volgt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.