NVIA: verzuimbegeleiding complex voor mkb

0

De NVIA (Nederlandse Vereniging van Inkomensadviseurs) pleit ervoor om de loondoorbetaling bij ziekte en de mogelijkheid tot verzekering hiervan voor twee jaar van kracht te laten blijven. In deze lange periode van ziekteverzuim zal de mkb-werkgever na verloop van (bijvoorbeeld) 26 weken gevrijwaard worden van verdere verzuimbegeleiding.

De Vereniging zegt met belangstelling de discussie over mogelijke verkorting van de loondoorbetaling bij ziekte te volgen. “Uit diverse onderzoeken blijkt dat de verzekeringsmogelijkheid niet het grootste knelpunt is, mede door het advieswerk van de adviseurs van inkomensverzekeringen. Het gaat om de complexiteit voor de mkb’er van het verzuimproces en de kosten die hiermee gemoeid zijn.”

Volgens de NVIA is re-integratie in het eigen bedrijf na die periode veelal niet mogelijk gebleken en succesvolle re-integratie bij een andere werkgever is praktisch onuitvoerbaar. “De re-integratieplicht zal dan worden overgenomen door de verzekeringsmaatschappij van het verzuim of WIA-risico van de mkb-werkgever. Werkgevers zonder een verzekering (rond 20%) komen terecht in een publieke regeling.”

Re-integratie
NVIA: “De verzekeraars van het ziekteverzuim krijgen hiermee meer belang, maar ook wettelijke grondslag om actief tot re-integratie over te gaan. Daarmee worden ze in de keten van verzuim, ZW en WIA een logische uitvoerder van private sociale zekerheid. Als de verzekeraars ook een dekking bieden voor de transitievergoeding bij langdurige ziekte (ontslag na 104 weken ziekte), hebben zij er ook belang bij om een mkb-werknemer succesvol te re-integreren. Teneinde geen transitievergoeding te hoeven betalen, omdat succesvolle re-integratie leidt tot een andere baan met wederzijds goedvinden. Op die wijze worden private verzekeraars een volwaardig alternatief van het UWV.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.