NVIA kritisch over plan loonsanctie

0

De Nederlandse Vereniging van Inkomensadviseurs (NVIA) is blij met de richting van de voorgestelde wetswijziging van de Wet WIA en de Wet SUWI. Wel wordt een kanttekening geplaatst bij het feit dat de loonsanctie blijft bestaan voor de publiek verzekerden.

Via internetconsultatie door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wordt opgeroepen te reageren op het voorstel ‘Wijziging van de Wet WIA en de Wet SUWI i.v.m. mogelijkheid tussentijds oordeel op re-integratie-inspanningen en laten vervallen van beoordeling van re-integratie-inspanningen voor eigenrisicodragers’.

In haar reactie stelt de NVIA blij te zijn met de richting van deze wijziging. “Het sluit aan bij de ideeën die wij eerder publiceerden over het wegnemen van irreële verplichtingen bij met name kleine werkgevers. Tevens ontslaat het de grotere eigen risicodragers, die toch al alles zelf doen van een deel van de inmenging van UWV.”

Punt van aandacht voor de NVIA is nog wel dat de loonsanctie blijft bestaan voor de publiek verzekerden. “Dat zijn nou net de kleinere werkgevers. Het zijn juist de kleinere werkgevers waar tweede spoor re-integratie lastig ligt. Deze zijn doorgaans juist geen eigen risicodrager. Deze kleinere werkgevers kunnen dan wel eerder een toetsing door UWV vragen, maar wij vrezen dat deze werkgevers in de praktijk die wetskennis missen en het dus niet doen.”

De NVIA pleit voor het vervallen van loonsancties voor kleinere werkgevers in het algemeen, of om deze te verplaatsen naar de verzekeraar, ongeacht of die een publieke of private verzekeraar is.

Tot 20 april 2017 kan er nog op de internetconsultatie gereageerd worden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.