NVHP-leden vrezen stijgende betalingsproblemen bij hun klanten

0

De NVHP heeft haar leden verzocht aan te geven of zij, binnen hun portefeuille, relaties hadden die als gevolg van het coronavirus in betalingsproblemen waren gekomen. Gemiddeld blijkt dat bij 19% van de leden van de NVHP het geval te zijn. Hierbij is een relatief groot verschil waarneembaar bij de leden die bij aanbieders werken (33%) en bij leden die werkzaam zijn bij zelfstandige advieskantoren (18%).

De verwachtingen van de leden van de NVHP voor de komende maanden voor wat betreft het aantal relaties dat in betalingsproblemen zal komen is niet rooskleurig. Gemiddeld verwacht 52% tot eind februari 2021 een stijging van dit aantal. Ook hier zijn relevante verschillen zichtbaar. Van de leden die werkzaam zijn bij geldverstrekkers verwacht maar liefst 83% een stijging, terwijl dit bij de leden die werkzaam zijn bij zelfstandige advieskantoren (nog steeds zorgelijk) 47% deze verwachting heeft.

Informeren

Indien een consument rechtstreeks een rentepauze aanvraagt bij een geldverstrekker geldt bij geldverstrekkers een verschillend beleid ten aanzien van de snelheid waarmee en inhoud waarover zij de betrokken adviseur informeren. 92% van de leden van de NVHP acht het in het belang van de consument dat aanbieders hen snel en correct informeren wanneer relaties van het kantoor om een rentepauze verzoeken. Ze geven aan dat, naar hun oordeel, op beide aspecten het nodige kan worden verbeterd. 58% van de respondenten is ontevreden over de informatie die men van de geldverstrekker ontvangt en 46% over de snelheid waarmee wordt geïnformeerd.

130 miljard euro

De productie van nieuwe hypotheken zal in 2020 fors hoger eindigen dan aan het begin van het jaar was verwacht. Op dit moment is de inschatting dat het jaar zal eindigen met het nieuwe productie van ongeveer130 miljard euro. Execution only heeft een verwaarloosbaar aandeel in de hypotheekmarkt. Bij vrijwel alle nieuwe hypothecaire kredieten is een financieel adviseur betrokken.

Positief

Dit jaar is voor veel financieel adviseurs qua omzet een zeer positief jaar geweest. De verwachting voor 2021 blijft positief. Maar liefst 44% verwacht het resultaat dat zij in 2020 heeft behaald in 2021 te evenaren. 23% verwacht zelfs een verdere verbetering van dit resultaat. Waar deze verwachting er niet is bij de adviseurs werkzaam bij aanbieders, is deze er wel bij leden die werkzaam zijn bij ketens (19%) en bij adviseurs bij zelfstandige kantoren (28%).

Diversificatie in diensten

NVHP: “Een interessante ontwikkeling is de uitkomst dat relatief veel leden overwegen binnen hun organisatie nieuwe diensten te introduceren. Gemiddeld speelt dit idee bij 45% van de leden, maar de verschillen zijn groot. Terwijl deze gedachte speelt bij slechts 14% van de leden die werkzaam zijn bij ketens is dit percentage bij de leden die werkzaam zijn bij zelfstandige financieel advieskantoren zelfs 54%. De activiteiten waarin men deze diversificatie zoekt liggen in belangrijke mate op het gebied van duurzaamheid en senioren.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.