NVHP: ‘Geldverstrekkers kritischer beoordelen’

0

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) roept haar leden op om kritischer te zijn bij de beoordeling van geldverstrekkers die zij aanbevelen aan consumenten. Het gaat vooral om nieuwe toetreders op de Nederlandse markt.

De NVHP vraagt haar leden om ervoor zorg te dragen dat ‘de aanbeveling voor een bepaalde geldverstrekker gemotiveerd en gedocumenteerd is’. Ook moet duidelijk zijn wat de risico’s voor de consument zijn als de geldverstrekker in de toekomst niet bereid is tot verlenging of tussentijdse verhoging van de hypotheek tegen marktconforme voorwaarden.

 NVHP: 'Geldverstrekkers kritischer beoordelen'“In de Nederlandse markt verschijnen in hoog tempo nieuwe toetreders”, zegt NVHP-voorzitter Evert Creemers in een toelichting. “Daarbij wordt door geldverstrekkers in toenemende mate ook gebruik gemaakt van partijen die zich bezig houden met een nieuwe vorm van dienstverlening die aangeduid wordt als ‘regiepartijen’. Dat zijn partijen die formeel de leningsovereenkomst met de consument aangaan, maar hun geld van andere marktpartijen betrekken. Nieuw is nu dat verschillende van deze regiepartijen weigeren transparant te zijn over de herkomst van de financiële middelen die zij in de Nederlandse markt via hypotheken ter beschikking stellen.”

Buitenlandse funders

Omdat veel pensioenfondsen aangeven voorlopig geen nieuwe beleggingen in hypotheken te doen, gaan regiepartijen volgens de NVHP op zoek naar andere, buitenlandse funders. Voor zulke investeerders heeft een hoog rendement de meeste prioriteit, zegt Creemers.

“Vanuit hun verantwoordelijkheid voor rendement zal dit type investeerders direct de Nederlandse hypotheekmarkt verlaten indien de rendementen op de kapitaalmarkten weer gaan stijgen”, aldus Creemers. “In het recente verleden heeft dit plaatsgevonden. Ook nu is te zien dat bepaalde geldverstrekkers de funding beperken.”

Dat kan volgens hem vervelende gevolgen hebben voor consumenten die de rentevast periode van hun hypotheek willen verlengen, of willen bijlenen. “Het is daarom in de huidige markt extra belangrijk een goede afweging te maken bij welke geldverstrekker de hypotheek wordt afgesloten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.