NVHP: ‘Breng financiering zakelijke panden deels onder Wft’

0

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) zou graag zien dat advies en bemiddeling voor de financiering van zakelijk onroerend goed tot circa 2 miljoen euro, onder dezelfde Wft-eisen komt te vallen als particuliere hypotheken. Ook Kifid zou voor dat segment bevoegdheden moeten krijgen.

Bij de NVHP zijn circa 1.200 hypothecair planners aangesloten. Secretaris Maaike Verhoef licht het pleidooi van de verlichting toe. “Advies en bemiddeling van financiering van zakelijk onroerend goed valt volledig buiten de Wft. Dit heeft tot gevolg dat het omvangrijke pakket van wet- en regelgeving zoals dat is ontwikkeld ten behoeve van de bescherming van de particuliere consument, niet van toepassing is op bedrijfsmatige financieringen. Voor advies en bemiddeling financiering zakelijk onroerend goed gelden bijvoorbeeld niet de leennormen, deskundigheidsnormen, de eis van vergunning AFM en het provisieverbod.”

ZZP’ers en kleine ondernemers

De NVHP zou dan ook graag zien dat advies en bemiddeling financiering zakelijk onroerend goed ten behoeve van ZZP’ers en kleine ondernemers, onder de reikwijdte van de Wet op het Financieel Toezicht komt te vallen. Deze groep ondernemers kunnen dan net als particulieren aanspraak maken op de borging van een goed advies- en bemiddelingstraject, zegt Verhoef. “De samenleving verandert snel. Het aantal ZZP’ers is in de afgelopen decennia fors gestegen. Je ziet steeds vaker dat er mengvormen ontstaan waarbij mensen deels in loondienst en deels als zelfstandige werken of dat periodes van loondienst worden afgewisseld met jaren als ondernemer.

Natuurlijk is er alle begrip voor het feit dat, bij de invoering van de Wft in 2006, de toenmalige wetgever niet de ambitie had om zich te gaan bemoeien met hoe een multinational haar hoofdkantoor op de Zuidas van Amsterdam gaat financieren, maar ondernemers die meer het karakter hebben van een particulier, en in dat kader advies en bemiddeling vragen bij de financiering van hun bedrijfsruimten, zouden net als particulieren aanspraak moeten kunnen maken op de borging van een goed advies- en bemiddelingstraject.”

Financiering Zakelijk Onroerend Goed

Onder advies en bemiddeling financiering zakelijk onroerend goed verstaat de NVHP de situatie waarin een ondernemer ten behoeve van zijn bedrijfsactiviteiten het eigendom van een gebouw wil financieren. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een kantoor, praktijkruimte, werkplaats of opslagruimte. In het geval van ZZP’ers en kleine ondernemers gaat het volgens Verhoef vaak om financieringen van onder de 1,5 miljoen euro.

Verhoef: “We zien dat banken zich uit allerlei steden en dorpen terugtrekken en lokale ondernemers daardoor voor de financiering van hun bedrijfsruimte meer openstellen voor adviezen van niet bancaire adviseurs. Het ontbreken van elk wettelijk toezicht op dat gebied trekt daardoor partijen aan die niet vanuit primair klantbelang deze markt gaan betreden. NVHP bepleit daarom dat advies en bemiddeling met betrekking tot financiering zakelijk onroerend goed tot bijvoorbeeld twee miljoen euro onder dezelfde wettelijke eisen komt te vallen als particuliere hypotheken.”

Bevoegdheid Kifid

Tegelijkertijd wil de NVHP dat ook Kifid zich voor dat segment bevoegd verklaart. De geschillencommissie Kifid is op dit moment niet bevoegd om klachten van ondernemers met betrekking tot advies en bemiddeling van financiering onroerend goed in behandeling te nemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.