NVHP blij met ruimere hypotheeknorm

0

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners is blij dat bepaalde groepen consumenten meer ruimte krijgen bij het verkrijgen van een hypotheek. “Eindelijk ruimte voor maatwerk”, zegt Evert Creemers, voorzitter NVHP.

Vorige week stuurde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een brief aan de Tweede Kamer met daarin de uitkomsten van zijn overleggen met het platform hypotheken. Plasterk schrijft onder andere dat voor kortlopende hypotheken die volledig worden afgelost, niet langer de vaak hogere toetsrente het uitgangspunt zal zijn, maar de contractrente. Dit geeft meer ruimte aan senioren die met het oog op hun pensioen een deel van hun hypotheek versneld willen aflossen.

Bijzondere omstandigheden

De wettelijke inkomensnormen zijn algemeen opgesteld en houden maar in beperkte mate rekening met bijzondere omstandigheden die bij individuele consumenten kunnen spelen, en die een hogere hypotheek dan de norm zouden rechtvaardigen. Het toezicht van de AFM hierop heeft er volgens NVHP mede toe geleid dat veel geldverstrekkers de wettelijke leennormen te strikt hanteren, zonder rekening te houden met de bijzondere omstandigheden.

Einde aan onacceptabele situatie

“Al jaren signaleren wij onacceptabele situaties in de praktijk”, zegt Creemers. “Keer op keer blijkt in de praktijk dat het strikt door aanbieders toepassen van deze wettelijke leennormen leidt tot situaties die nooit door de wetgever zijn bedoeld en ook aan de betreffende consumenten niet uit te leggen zijn. Door goed te kijken naar wat een hypotheek daadwerkelijk betekent voor het door de consument netto te besteden inkomen, kan enerzijds meer maatwerk worden geleverd en gelijktijdig overkreditering worden voorkomen. Dat vraagt van aanbieders én Erkend Hypothecair Planners extra inspanning, maar met de handreiking die de minister nu doet moet dit gaan lukken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.