NVHP: ‘Angst voor woninguitzetting ongegrond’

0

Huiseigenaren hoeven niet te vrezen dat ze zomaar uit hun woning worden gezet als zij niet langer aan de hypotheekverplichtingen kunnen voldoen. Geldverstrekkers zijn verplicht zich tot het uiterste inspannen om dit te voorkomen, zegt de NVHP.

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) stelt dit naar aanleiding van berichten hierover in de media. Het schrikbeeld van veel huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek is dat, indien er op het einde van de looptijd onvoldoende liquiditeiten beschikbaar zijn, zij uit hun woning worden gezet. “Die angst is ongegrond”, zegt Maarten van Hasselt, plaatsvervangend voorzitter van de NVHP. “In de praktijk zijn bijna altijd oplossingen mogelijk. In veel gevallen is de waarde van de woning, sinds het aangaan van lening soms meer dan 20 jaar geleden, fors in waarde gestegen. In die gevallen zal het bij de meeste geldverstrekkers geen probleem zijn om de lening te verlengen of een nieuwe lening aan te gaan”.

Inspanningsverplichting

Van Hasselt refereert aan een aantal bepalingen die mede onder invloed van Europese regelgeving sinds 2016 van kracht zijn. Die huiseigenaren bescherming tegen gedwongen verkoop van hun woning indien zij niet aan de hypotheekverplichtingen voldoen. Van Hasselt: “Deze verplichting is opgenomen in artikel 81d Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen. Samengevat komt deze verplichting er op neer dat een geldverstrekker zich tot het uiterste moet inspannen om samen met de huiseigenaar oplossingen te vinden om gedwongen verkoop te voorkomen.”

Geen garantie

Ondanks de inspanningsverplichting zijn er wel degelijk situaties denkbaar waarbij een oplossing ver te zoeken is. Bijvoorbeeld als er een combinatie van factoren speelt, zoals een woning waarvan de marktwaarde lager is dan de hoogte van de lening. Een huiseigenaar niet voldoende inkomen heeft om de kosten van de lening te betalen. Of wanneer de huiseigenaar zich onwillig naar de geldverstrekker opstelt. Maar zelfs in die situaties is Van Hasselt er zeker van dat de geldverstrekker zich zal blijven inspannen om naar wegen te zoeken om gedwongen verkoop niet nodig te maken. “Ook omdat na gedwongen verkoop de consument vaak alleen nog maar een woning kan huren. De kosten van huurwoningen liggen op dit moment vaak hoger dan de kosten van een hypotheek. Alle partijen hebben er dus belang bij om een gedwongen verkoop te voorkomen”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.