NVB: ‘Toetsrente kan omlaag’

0

De toetsrente van 5%, waarmee hypotheekverstrekkers de leencapaciteit van hun klanten bepalen, kan omlaag. Deze zou beter moeten aansluiten bij de actuele rentestand.

Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in haar consultatiereactie op de regeling hypothecair krediet 2017. De toetsrente zou volgens de NVB ook moeten gaan gelden voor rentevastperiodes langer dan tien jaar.

De AFM heeft onlangs de toetsrente voor het vierde kwartaal vastgesteld op 5%. In de tijdelijke regeling hypothecair krediet heeft de minister bepaald dat de toetsrente minimaal 5% moet zijn. Door gebruik te maken van de toetsrente wordt voorkomen dat stijgingen van de rente na afloop van de rentevastperiode consumenten in de financiële problemen brengen.

Prikkel

Door de lage rente kiezen veel klanten voor een lange rentevaste periode, stelt de NVB. De vereniging vindt dat een positieve ontwikkeling, omdat de klant voor lange tijd zekerheid heeft over zijn lasten en minder afhankelijk is van renteschommelingen.

“Maar doordat bij het berekenen van de leencapaciteit wordt uitgegaan van de actuele rente, kan de klant meer lenen dan wanneer hij de rente voor kortere tijd vastzet”, aldus de NVB. “In het huidige exceptionele renteklimaat ontstaat zo een prikkel om te kiezen voor een langere rentevastperiode. De lage rente leidt tot verruiming van de leencapaciteit waardoor mensen geprikkeld worden om hogere schulden aan te gaan. De NVB vindt dat onwenselijk en doet daarom het voorstel de toetsrente ook te laten gelden voor een renteperiode langer dan 10 jaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.