NVB minder enthousiast over bankbeslag

0

De Nederlandse Vereniging van Banken reageert met minder enthousiasme op het wetsvoorstel tot herziening van het beslag- en executierecht. De banken vinden dat de invoering van een beslagvrij bedrag het bankbeslag ingewikkeld, duur en weinig effectief maakt.

In een reactie op het wetsvoorstel pleiten de banken pleiten ervoor de deurwaarder te verplichten eerst beslag te leggen onder werkgevers of uitkeringsinstanties. Dit met toepassing van een beslagvrije voet als een doelmatige en kostenefficiënte wijze van het nemen van verhaal door een beslaglegger, met inachtneming van de belangen van de beslagene op een vrij beschikbaar minimumbedrag. Daarnaast moet het beslagvrije bedrag van de NVB voor zover mogelijk alleen worden toegepast op bankrekeningen waarop het loon of de uitkering wordt ontvangen. Dit ter vaststelling aan de deurwaarder. De deurwaarders bepalen in dat geval in welke gevallen het toepassen van een beslagvrij bedrag opportuun is.

Willekeur en misbruik

De banken plaatsen vraagtekens bij de effectiviteit van het invoeren van een beslagvrij bedrag op de bankrekening. Zij zien hierin vooral een toename van hun administratieve lasten – en daarmee kosten. Volgens de NVB is loonbeslag vele malen effectiever en goedkoper omdat dan maar één keer beslag hoeft te worden gelegd, en bij conservatoir beslag maar een keer verlof hoeft te worden gevraagd. Bij het ontbreken van een vaste arbeidsrelatie (bijvoorbeeld bij ZZP-ers) zien de banken in dat loonbeslag niet werkt en bankbeslag, met inachtneming van een beslagvrij bedrag, wel effectief en doelmatig kan zijn.

NVB: “Het op eerlijke wijze isoleren van een beslagvrij bedrag is vrijwel ondoenlijk en voor de banken lastig uitvoerbaar. Het op ieder moment en onafhankelijk van reeds gedane uitgaven, toepassen van een beslagvrij bedrag op de bankrekening, leidt tot onbillijke resultaten en werkt willekeur en zelfs misbruik in de hand.”

Nationale ombudsman

De Nationale ombudsman was juist uiterst positief gestemd over de mogelijke invoering van een beslagvrij bedrag bij bankbeslag. Reinier van Zutphen: “Als er beslag wordt gelegd op loon of uitkering, geldt de wettelijke bescherming van de beslagvrije voet. Bij een beslag op een bankrekening geldt dit echter vooralsnog niet. Daardoor kunnen schuldeisers het inkomen dat overblijft na toepassing van de beslagvrije voet (bij loonbeslag) alsnog invorderen via een beslag op de bankrekening. Dit ondergraaft de werking van de beslagvrije voet.”

De banken zeggen echter tegen wil en dank te worden betrokken bij een geschil tussen twee andere partijen, van wie één haar klant/rekeninghouder is. “Uitgangspunt van de wet zou dan ook moeten blijven dat de bank als derde-beslagene niet in een slechtere positie mag komen als gevolg van de beslaglegging waarin zij buiten haar toedoen wordt betrokken. Dat geldt zowel voor de juridische positie van de bank als voor de kosten die zij noodgedwongen maakt voor het uitvoeren van haar wettelijke taken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.