NVB: ‘Economisch herstel biedt kans voor groene groei’

0

Het economisch herstel zet dit en volgend jaar goed door, zo blijkt uit de Miljoennota. Hoewel het land dringend behoefte heeft aan een nieuw kabinet, is het positief dat het demissionaire kabinet toch op een aantal punten doorpakt. Dat zegt Medy van der Laan (foto), voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Er is extra geld voor duurzaamheid, de aanpak van criminaliteit en de woningmarkt. Banken hebben het afgelopen anderhalf jaar een belangrijke rol gespeeld bij het overeind houden van onze economie door in aanvulling op het overheidsbeleid bedrijven te blijven financieren en uitstel van aflossingen te bieden. Van der Laan: “Op dit moment verwachten banken een snelle terugkeer naar een gewone bedrijfsvoering. Daarbij houden we oog voor bedrijven die in de periode van afbouw van de overheidssteun en de herstelfase in de knel komen.”

Klimaat

Het kabinet maakt fors geld vrij voor het klimaat. De NVB is daar blij mee. “Nu de economie zich herstelt van de coronacrisis, is het belangrijk om tempo te maken met verduurzaming,” zegt Van der Laan in reactie op de kabinetsplannen van Prinsjesdag. “Er ligt een unieke kans voor groene groei. Dit is een goed moment om ondernemers te helpen om te investeren in de duurzaamheid van hun bedrijf. Heldere kaders van de overheid zijn daarbij onmisbaar.”

Witwassen

Daarnaast vindt de NVB het positief dat het kabinet extra investeert in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en witwassen. Banken investeren fors in het achterhalen van witwaspraktijken van criminelen, met de inzet van circa 10.000 medewerkers. “Om samen meer en beter boeven te kunnen vangen, is het essentieel dat de hele keten van opsporing en vervolging wordt versterkt”, aldus de NVB-voorzitter.

Fraude

Ook gemeenten, opsporingsdiensten en politie vragen om meer middelen en mogelijkheden om de grote criminele netwerken in kaart te brengen. De bankensector is voorstander van een integrale publiek-private aanpak, ook rond fraude, om het net rond (cyber-)criminelen effectief te kunnen sluiten. Het kabinet heeft hiervoor een wetsvoorstel klaar liggen dat wat de NVB betreft zo snel mogelijk wordt behandeld in de Tweede Kamer. Van der Laan: “Criminaliteitsbestrijding is niet controversieel. We hoeven hiermee niet mee te wachten op een nieuw kabinet, dat doen criminelen ook niet.”

Woningvoorraad beter benutten

Het is goed en noodzakelijk dat het kabinet inzet op het bouwen van extra woningen om vraag en aanbod op de woningmarkt beter met elkaar in balans te brengen. De NVB vindt daarnaast dat op korte termijn moet worden ingezet op een betere benutting in de bestaande voorraad om een verlichting van het woningtekort te realiseren. Zo moet het splitsen van woningen eenvoudiger worden, moet het makkelijker worden een deel van de woning te verhuren en moet voortvarende omzetting van kantoren naar woningen worden gestimuleerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.