NVB bepleit verantwoorde steunafbouw

0

Tot nu toe hebben banken aan 32.400 consumenten een betaalpauze verstrekt voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. In de meeste gevallen gaat het om een betaalpauze van maximaal drie maanden, blijkt uit de nieuwe Corona Monitor van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

In totaal is er via het middel betaalpauze voor 77 miljoen euro uitstel verleend sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 74 miljoen uit de vorige meting eind mei. Bijna 20.000 consumenten met een hypotheek hebben een betaalpauze ontvangen. Het aantal betaalpauzes voor (consumptieve) leningen komt uit op 12.400. Eind mei stond de teller op 19.000 hypotheken en 11.000 consumptief kredieten.

Bedrijven

Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 29.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 18,9 miljard euro. Ruim 5.500 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C). Met de garantieregelingen is ruim 1,5 miljard euro gemoeid. Tot nu toe hebben 129.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, met een totale waarde van drie miljard euro; dit cijfer is sinds half mei nagenoeg constant gebleven.

Banken zien de vraag naar nieuwe financieringen al sinds mei afvlakken. Veel ondernemers hebben ruimte gekregen door de overheidsmaatregelen en de betaalpauzes bij banken.

Verantwoorde steunafbouw

NVB-voorzitter Chris Buijink benadrukt dat het afbouwen van de verleende (overheids)steun stapsgewijs en verantwoord moet gebeuren. Daarmee kan voorkomen worden dat ondernemers straks alsnog in de problemen komen. “Het is belangrijk dat alle instanties, banken maar bijvoorbeeld ook de Belastingdienst, gemeenten en het UWV, het moment en het tempo voor het inlopen van achterstanden en stoppen van steun goed timen. Op die manier kunnen we voorkomen dat ondernemers de gevolgen van de coronacrisis in één keer voor de kiezen krijgen. Daarbij is het cruciaal dat we een nieuwe lockdown voorkomen. Dat kan alleen als we ons allemaal aan de Corona-regels houden.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.