NVB belicht positieve kant AFM-onderzoek

0

De Nederlandse Vereniging van Banken belicht in een reactie op het AFM-rapport naar de vergoeding voor vervroegde aflossing hypotheek vooral de positieve kanten. “Voor het merendeel van de aanbieders geldt dat zij de wet naleven en consumenten niet meer in rekening brengen dan het financiële nadeel.”

Voor zover dit voor hen van toepassing is benadrukken de banken dat onjuiste berekeningen grotendeels zijn hersteld of op korte termijn zullen worden hersteld, schrijft de NVB. Een statement over de tekortkomingen bij de banken die niet in alle gevallen voldoen aan de nieuwe regels voor de berekening van de boeterente die al sinds 14 juli 2016 van kracht zijn, blijft uit.

Vereniging Eigen Huis wil dat de banken waar het nog steeds misgaat openlijk hun fouten toegeven en zich niet verschuilen achter de anonimiteit van het AFM-rapport.

Informatieverstrekking

Wel geeft de NVB aan dat de banken in overleg met de AFM willen bekijken op welke manier de informatieverstrekking ‘nog beter’ kan worden. De AFM stelde vast dat de specificatie van de berekening in de aflosnota’s niet alle noodzakelijke informatie bevat. Bij alle aanbieders ontbraken één of meerdere onderdelen, waardoor huizenbezitters de berekening niet goed kunnen volgen. Bij drie aanbieders miste er zelfs zoveel informatie dat de huizenbezitters geen enkel idee kunnen krijgen waarop de berekening is gebaseerd. Deze aanbieders hebben hun specificaties volgens de AFM inmiddels verbeterd.

De NVB neemt ook hier een milder standpunt in dan de AFM. “Twaalf aanbieders uit het onderzoek hebben consumenten een specificatie verstrekt die grotendeels de informatie bevat om de berekening te kunnen controleren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.