NVB: beleggen onaantrekkelijk maken slecht idee

0

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) steunt de door het kabinet voorgestelde belastinghervormingen in box 3 niet voor zover die beleggen fiscaal minder aantrekkelijk maken. Met een terugtrekkende overheid op het gebied van zorg, studie en pensioen is dat volgens de NVB niet verstandig.

De NVB verwelkomt het besluit om spaarders niet meer te belasten op niet-behaald rendement, maar hekelt het plan om beleggers zwaarder te belasten. Via beleggingen langjarig, gespreid en zonder te grote risico’s vermogen op te bouwen, is volgens de belangenvereniging voor grote groepen Nederlanders de enige weg om nog een welvaartsvaste aanvulling op hun pensioen te creëren. Dat wordt met deze plannen nu onaantrekkelijk gemaakt, vreest de NVB: “Vermogensopbouw wordt door de voorgestelde belastingwijziging ontmoedigd. Beleggers zullen vanwege de toegenomen belastingdruk ofwel ‘terugkeren’ naar het meer risicoloze sparen, ofwel zich wenden richting meer risicovollere beleggingen om forfaitaire rendementen te benaderen.”

Forfaitaire rendement

In de nieuwe situatie worden de belastingschijven in box 3 vervangen door verschillende forfaitaire rendementen op verschillende vermogenscategorieën (zoals beleggen en sparen). Het belastingtarief voor beleggers gaat omhoog van 30% naar 33% en wordt het forfaitaire rendement fors opgeschroefd.

NVB: “Die wijzigingen betekenen bijvoorbeeld dat een relatief kleine belegger gelijk na het heffingvrije vermogen, 33% belasting over 5,33% fictief rendement verschuldigd is. Het heffingvrije inkomen van 400 euro is voor de meeste (pensioen)beleggers te beperkt van opzet.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.