Nutskarakter SNS Bank krijgt vorm

0

Minister Dijsselbloem onderschrijft de conclusies van NLFI dat het te vroeg is om een besluit te nemen over de toekomst van SNS Bank. Serieuze kandidaten die de bank tegen voor de Staat acceptabele voorwaarden willen kopen, hebben zich overigens nog altijd niet gemeld.

In een advies over de toekomstopties voor SNS Bank stelt NLFI dat de bank sinds de nationalisatie in 2013 solide is gekapitaliseerd en significante vooruitgang heeft geboekt in de verbetering van haar dienstverlening aan klanten, haar bedrijfsvoering en de verduurzaming van haar balans.

Het advies van NLFI is als begeleidend document toegevoegd aan een brief, waarmee de minister van Financiën de Tweede Kamer informeert over de toekomst van SNS Bank. NL Financial Investments (NLFI) is in 2011 opgericht voor het beheer van aandelen van genationaliseerde financiële instellingen in Nederland.

Operationele en structurele uitdagingen

Hoewel de liquiditeits- en kapitaalpositie solide zijn en de financiële en operationele resultaten van de bank zijn verbeterd sinds de nationalisatie van SNS Reaal, wordt de bank volgens Dijsselbloem geconfronteerd met operationele en structurele uitdagingen. “Dit wordt met name gevoeld in de hypotheek- en spaarmarkt, waar mede als gevolg van de zeer lage rente, sprake is van een neerwaartse druk op de marges en volumes.”

Daarnaast heeft de bank te maken met extra kosten die worden veroorzaakt door de afsplitsing van SNS Reaal en hogere toezichtkosten. Tot slot is er nog onduidelijkheid over de toekomstige kapitaaleisen voor Nederlandse hypotheken. Volgens Dijsselbloem redenen waarom potentiële kopers terughoudend zijn.

Borgen van het nutskarakter

Dijsselbloem schrijft verder dat uitvoering van het strategisch plan van SNS Bank geen toekomstopties uitsluit. Dit plan voorziet voor de komende jaren in een maximale versterking van haar maatschappelijke identiteit, een verdere verbetering van de bedrijfsvoering door focus op eenvoud en efficiency en een aanscherping van het innovatiebeleid, redenerend vanuit de klantbehoefte. Naar het oordeel van NLFI is de uitvoering van deze strategie in lijn met de aangenomen motie Van Hijum/Nijboer inzake het borgen van het nutskarakter van SNS Bank.

SNS Bank maakt gebruik van vier merken met elk een eigen identiteit: ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS. Voor alle activiteiten van SNS Bank wordt het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank leidend.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.